Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pomirenje Izraela i Turske

Izrael i Turska/ Ilustracija: knowledge.wharton.upenn.edu

Pomirenje Izraela i Turske

Tim sporazumom se prekida šestogodišnja kriza u odnosima dveju zemalja.​

Politika
Izvor: Agencije

Danas je objavljen sporazum o pomirenju Izraela i Turske, a on predviđa potpunu obnovu diplomatskih odnosa dveju zemalja i povratak ambasadora u narednim nedeljama.

Tim sporazumom se prekida šestogodišnja kriza u odnosima dveju zemalja. Pogoršanje odnosa je počelo 2010. godine kada je devet turskih državljana ubijeno tokom upada izraelske mornarice na brod koji je plovio ka pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je da će sporazum doneti stabilnost na "turbulentom" Bliskom istoku, preneo je AP.

Izrael je pristao da plati 20 miliona dolara kao kompenzaciju ožalošćenim porodicama ubijenih i povređenih u upadu izraelske mornarice, prenosi AP.

Kako dodaje, Izrael će dozvoliti Turskoj da isporuči pomoć u pojas Gaze preko izraelske luke i angažuje se u nizu razvojnih projekata u Gazi, naročito u vezi sa vodom i elektricitetom.

Turska je, za uzvrat, pristala da zaustavi pravne tužbe protiv Izraela oko upada izraelske mornarice i spreči bilo kakvu vojnu akciju ili prikupljanje sredstava u Turskoj, istakao je Netanjahu govoreći o, kako ocenjuje AP, islamskoj militantnoj grupi Hamas s kojim Turska ima dobre odnose.

Netanjahu je istakao da blokada pojasa Gaze ostaje na snazi dok je turski premijer Binali Jildirim, u isto vreme u Ankari, rekao da je sporazumom delimično ukinuta blokada Gaze.