Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Poslednji glasovi odlučuju o novom predsedniku Austrije

Foto: Tanjug

Poslednji glasovi odlučuju o novom predsedniku Austrije

O predsedniku Austrije danas će odlučiti prebrojavanje glasova predatih putem pošte, a zatraženo ih je više od 885.000, što je 14 odsto biračkog tela.

Politika
Izvor: Tanjug

Rezultati predsedničkih izbora u Austriji biće, kako se očekuje, saopšteni popodne, a nakon što se prebroje i glasovi pristigli poštom, javlja izveštač Tanjuga.

Prema privremenim preliminarnim rezultatima, koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer osvojio je 51,93 odsto glasova, a nezavisni kandidat Aleksander van der Belen 48,07.

Imajući u vidu da 14 odsto, to jest 885.437 glasačkih listića koje su izdate za glasanje putem pošte, nije izbrojano, a kandidati su, kako se procenjuje, potpuno izjednačeni sa po 50 odsto.

Hofer je u prvom krugu izbora bio jasni pobednik sa više od 35 odsto glasova, a Van der Belen je tada osvojio svega 21 odsto.

Najtešnju pobedu, u istoriji Druge Republike Austrije ostvario je 1965. Franc Jonas osvojivši 50,69 odsto glasova.

Šest godina kasnije on je pobedio na izborima sa 52,78 odsto svog jedinog protivkandidata Kurta Valdhajma, koji je 15 godina kasnija isto postao predsednik Austrije.

Ukoliko Van der Belen pobedi na predsedničkim izborima on bi bio tek treći kandidat, koji je u posleratnoj istoriji Austrije uspeo u drugom krugu da preokrene glasanje u svoju korist.

O predsedniku Austrije danas će odlučiti prebrojavanje glasova predatih putem pošte, a zatraženo ih je više od 885.000, što je 14 odsto biračkog tela.

Pošto su ga mediji i međunarodna javnost, posebno susednih država, napadali da je kandidat ekstremne desnice Hofer je, posle glasanja poručio da je on političar desne orijentacije, ali centralne desnice, a ne ekstremne.

Van der Belen je strah od dolaska FPO iskoristio da ujedini sve snage koje su protiv desnice oko sebe, dok je Hofer, osvojivši ogroman broj glasova bez podrške drugih partija, pokazao kolika je aktuelno snaga FPO na političkoj sceni Austrije.

Strah mnogih Austrijanaca, ali i međunarodne javnosti od dolaska na vlast političara ekstremne desne političke opcije nije najrazumljiviji imajući u vidu da je u Austriji dužnost predsednika, u dva mandata, obavljao Kurt Valdhajm, koji je imao dokazanu nacističku prošlost, a i s tom prošlošću bio je i šef UN.

Ishod jučerašnjih izbora jasno pokazuje podeljenost društva u Austriji, između onih koji žele promene zbog nezadovoljstva dugogodišnjom vladavinom „velike“ koalicije, i onih koji se plaše promena i povratku u desničarsku prošlost.

Nezadovoljstvo radom vlade je ispoljeno u prvom krugu kada su kandidati Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP) osvojili po svega nešto ispod 12 odsto.

Dolazak na jednu visoku državnu funkciju stranke desne orijentacije plaši evropske zemlje, jer u gotovo svim raste njihova popularnost, ali je samo u Austriji FPO uspela da dostigne popularnost višu od 30 odsto.

FPO se često prikazuje kao stranka koja bi mogla da ugrozi EU, ali je ona partija koja kritikuje aktuelno stanje u Uniji i želi veća ovlašćenja nacionalnih država-članica.

Kandidat FPO za predsednika Hofer je u intervjuu Tanjugu uoči izbora jasno poručio da je EU projekat koji ima budućnost, koji je najvažniji mirovni i ekonomski projekat na starom kontinentu.