Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRALJAK POPIO OTROV nakon izricanja presude u Hagu

Foto: Printscreen

PRALJAK POPIO OTROV nakon izricanja presude u Hagu

Radnik obezbeđenja u Haškom tribunalu rekao je da je Slobodan Praljak živ i da mu se ukazuje medicinska pomoć. Hrvatski mediji javljaju da se nalazi u teškom stanju i da je u toku reanimacija.

Politika
Izvor: sputniknews.com

Više informacija o incidentu i stanju bivšeg načelnika štaba HVO nema ni nakon više od sat vremena od dramatičnog prekida izricanja poslednje presude u Hagu.

Kako javljaju izveštači sa lica mesta, medicinski helikopter je nadletao Tribunal, a ekipe hitne pomoći su u pratnji policije izašle iz zgrade suda.

Radnik obezbeđenja nije želeo novinarima u lobiju suda da otkrije više informacija o njegovom zdravstvenom stanju.

Hitna pomoć je u sud u Hagu stigla tek nakon 40 minuta od trenutka kada je tada već haški osuđenik Slobodan Praljak navodno popio otrov u sudnici.

Ne zna se ni šta je bilo u bočici u kojoj je navodno bio otrov, a kako su preneli pojedini portali, njegovi branioci su naveli da je on „otrov popio i jutros“.

Šta je Praljak poručio haškom sudu pre nego što je ispio otrov

„Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu“, kazao je Praljak pre no što je popio otrov.

Nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, Praljak je rekao da s prezirom odbacuje presudu i ispio nešto iz male bočice.

Praljak, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izveden je iz sudnice, a obezbeđenje je reklo da „niko ne dira čašicu“ i da je pozvana medicinska ekipa.

Advokat Slobodana Praljka naknadno je potvrdio da je Praljak popio otrov.

Kako je Praljak uneo otrov u sudnicu?

Advokat sa višegodišnjom praksom pred Haškim tribunalom Goran Mikuličić izjavio je za „tportal“ da je bočica sa otrovom lako mogla da se unese u sudnicu.

Kako kaže, postoje kontrole prilikom ulaska u sudnicu, ali ne tako detaljne da bi se otkrila bočica.

„Nema detaljnog pregleda celog tela, pogotovo kada na to ne upućuju neke indicije da bi trebalo da ih bude“, rekao je Mikuličić.

Kako se navodi, Praljak je, na primer, bez problema mogao da bočicu sa otrovom unese u cipeli.

Na pitanje ko bi mogao da mu dostavi otrov u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, advokat Mikuličić kaže da svaki zatvorenik ima pravo na posete, i to rodbine, prijatelja, advokata i novinara, ali da u pritvor niko osim advokata ne može da uđe sa torbom.

„Ako je reč o ovakvoj supstanci, to mu je lako mogao doneti bilo ko, ako je reč o predmetu na koji rendgen ne reaguje. Ako je zaista reč o otrovu, to je nemoguće otkriti“, kaže on.