Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Predsednica Hrvatske čestitala "Oluju"

Foto: youtube/screenshot

Predsednica Hrvatske čestitala "Oluju"

Predsednica Kitarović zahvalila se svima koji su podneli žrtve da bi Hrvatska danas bila nezavisna, ne pominjući pritom sve srpske žrtve tokom akcije hrvatskih vojnih snaga

Politika
Izvor: Tanjug

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je hrvatskim državljanima 21. godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja koja se u toj državi obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, porukom da je ta akcija "kruna istorijske borbe za slobodu".

"Domovinski rat je osnov naše države, a `Oluja` kruna naše istorijske borbe za slobodu. Ponosni na svoju pobedu i na sva dosadašnja ostvarenja i uspehe, proslavimo radosno naš državni blagdan, sa zahvalnošću svima koji su podneli žrtvu života i zdravlja za ostvarenu neovisnost i s verom da ćemo u domoljubnom zajedništvu ostvariti željene ciljeve za našu budućnost", poručila je Grabar Kitarović, prenela je Hina.

Centralna svečanost obeležavanja 21. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja biće održana sutra u Kninu, ali još nema najava ko će joj prisustvovati od predstavnika državnog vrha.

Godišnjica vojno-policijske akcije Oluja se sa različitim emocijama obeležava u Hrvatskoj i Srbiji i dok zvanični Zagreb taj dan slavi, za Beograd je to Dan sećanja na poginule i prognane Srbe.

Vojno-policijska akcija Oluja je trajala od 4. do 9. avgusta kada je iz Hrvatske proterano, prema različitim izvorima, između 200.000 i 340.000 Srba, više od 1.200 njih je poginulo, a gotovo 900 se i danas vodi kao nestalo.