Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
 Predsednici HR, SLO, CG: Stabilnost Balkana ključna

Politički i bezbednosni forum u Budvi/ Foto: Tanjug

Predsednici HR, SLO, CG: Stabilnost Balkana ključna

Predsednici su se fokusirali na samit NATO u Varšavi u julu, a razgovarali su i o saradnji između EU i Jugoistočne Evrope i drugim aktuelnim pitanjima.

Politika
Izvor: Tanjug

Predsednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, Filip Vujanović, Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, poručili su danas da je stabilnost zapadnog Balkana od velikog značaja za bezbednst u Evropi.

Vujanović je rekao da je važno da Crna Gora postane članica NATO što pre kako bi se videlo da se prihvataju, poštuju i vrednuju reforme na području obrane i društva, te da veruje da će sve članice brzo ratifikovati pristupni protokol

"Ovo je osetljivo razdoblje u mnogim globalnim izazovima, ali i razdoblje u kojem politika proširenja pokazuje da na te globalne izazove odgovara na odgovoran način", rekao je on na panelu predsednika poslednjeg dana političkog i bezbednosnog foruma u Budvi.

Hrvatska predsednica je navela da je za Hrvatsku veoma bitno članstvo Crne Gore u NATO-u i EU jer se time osnažuju granice i ceo prostor južnog krila NATO i EU, te da je poziv za članstvo Crnoj Gori izvanredan signal i poruka za sve, prenosi Hina.

Čestitajući Crnoj Gori na pozivnici za NATO poručila je da u ovoj fazi pristupanja Crna Gora treba razmišljati o postpristupnoj strategiji, o tome kako će se profilirati kao država nakon ulaska u Savez i EU, šta će biti državni ciljevi i kako ih želi postići.

Slovenački predsednik Borut Pahor rekao je danas da je Zapadni Balkan "prirodni teren" za proširenje EU i istakao da, zbog osetljivosti regiona, proces proširenja ne bi trebalo da bude samo tehnički proces, već da proširenje podrazumeva i zahtevan politički proces.

On je, u obraćanju na bezbednosnoj konferenciji u Budvi, kazao da uspeh proširenja zavisi od posvećenosti EU i NATO, kao i od bezrezervne posvećenosti svake zemlje u regionu rešavanju bilateralnih i multilateranih pitanja koja bi mogla da ometu uspešan tok pregovora, prenosi STA.

"To razumevanje je ključno za očuvanje mira i stabilnosti u regionu", istakao je Pahor.

Pahor je ocenio da članice NATO u regionu imaju odgovornost da više sarađuju te da treba da urade sve kako ne bi došlo do bezbednosnih problema na zapadnom Balkanu.

"Poštujemo odluku Srbije da ne aplicira za NATO s kojim sarađuje, ali i Crne Gore da aplicira", rekao je Pahor, prenosi Hina.

On je dodao da bi bilo važno da Bosna i Hercegovina aplicira za NATO jer bi taj zahtev, prema njegovoj oceni, značio bolju bezbednost u regionu.

Predsednici su se fokusirali na samit NATO u Varšavi u julu, a razgovarali su i o saradnji između EU i Jugoistočne Evrope i drugim aktuelnim pitanjima.

Tri predsednika juče su održali sastanak posvećen pripremama za samit zemalja učesnica procesa Brdo-Brijuni koji će biti održan u Sarajevu krajem maja.