Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Predsednički izbori u Francuskoj 23. aprila

Foto: pixabay

Predsednički izbori u Francuskoj 23. aprila

Aktuelni predsednik iz redova socijalista Fransoa Oland, najnepopularniji je predednik u savremenoj francuskoj istoriji sa podrškom samo 13 odsto birača i prema svim anketama javnog mnjenja doživeće porazu u prvom krugu

Politika
Izvor: Tanjug

Francuski predsednički izbori zakazani su za 23. april iduće godine, a u slučaju potrebe, drugi krug će biti održan dve nedelje kasnije, 7. maja, saopšto je portparol vlade Stefan Lefol.

Parlamentarni izbori u Francuskoj predviđeni su za jun 2017. godine.

Aktuelni predsednik iz redova socijalista Fransoa Oland, najnepopularniji je predednik u savremenoj francuskoj istoriji sa podrškom samo 13 odsto birača i prema svim anketama javnog mnjenja doživeće porazu u prvom krugu, prenosi AFP.

Levica je pred izbore iduće godine oslabljena i podeljena između vlade za koju se smatra da ide prema centru i glasne disidentske grupacije, dodaje francuska agencija.

Šezdeset jednogodišnji Oland je svoj predsednički mandat bazirao na obećanju da će smanjiti nezaposlenost koja još iznosi oko 10 odsto.

Bivši predsednik Nikolas Srakozi, koji je izgubio izbore od Olanda 2012. godine, još nije zvanično najavio da će se kandidovati, ali malo je onih koji sumnjaju u njegovu želju da se vrati u Jelisejsku palatu pod zastavom svoje nove Republikanske stranke.

Glavni među njegovim rivalima je bivši ministar spoljnih poslova Alan Žipe, 70.godišnji gradonačelnik Bordoa, koji je bio i premijer u vreme Žaka Širaka od 1995. do 1997. godine.

Nesporni kandidat kranje desnice Marin Lepen, liderka antiimigracionog Nacionalnog Fronta je već u zamahu kampanje.

Prema anketama, ona će biti među najbolje kotiranim kandidatima sa 28 odsto glasova, ali se očekuje da izgubi u drugom krugu.