Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Premijerka Škotske zakazala sastanak za ostanak u EU

Foto: britishcouncil.org

Premijerka Škotske zakazala sastanak za ostanak u EU

Sterdžon je posle referenduma izjavila da će iskoristiti sve dostupne opcije da bi Škotska ostala u Uniji, kao i da je "veoma verovatno" održavanje drugog referenduma o nezavisnosti Škotske

Politika
Izvor: Tanjug

Predsednica vlade Škotske Nikola Sterdžon će se sutra sastati sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, u sklopu napora da zadrži Škotsku u Evropskoj uniji, nakon što su građani Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu 23. jula većinom glasova podržali izlazak iz tog bloka, otkrili su danas izvori iz Brisela i Edinburga agenciji Rojters.

Čak 60 odsto Škota se na pomenutom referendumu izjasnilo za ostanak u EU, dok je opcija Bregzit pobedila na području čitavog Ujedinjenog Kraljevstva sa nešto ispod 52 odsto glasova, podseća britanska agencija.

Sterdžon je posle referenduma izjavila da će iskoristiti sve dostupne opcije da bi Škotska ostala u Uniji, kao i da je "veoma verovatno" održavanje drugog referenduma o nezavisnosti Škotske, nakon onog održanog 2014. godine.

U škotskom parlamentu će se kasnije danas razmatrati predlog zakona koji bi dao ovlašćenja vladi u Edinburgu da razgovara i sa Britanijom i Evropom o zadržavanju trenutnih odnosa Škotske sa EU, kao i sa jedinstvenim evropskim tržištem.