Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PREPALI NATO: Ugrozili vazdušni prostor Finske zbog ruskih letelica

Foto: airforce.ru

PREPALI NATO: Ugrozili vazdušni prostor Finske zbog ruskih letelica

Dva ruska lovca MiG 31 i vojno-transportni avion An 26 u utorak su planski leteli iznad neutralnih voda Baltičkog mora, saopštio je Departman za informisanje Ministarstva odbrane Rusije.

Politika
Autor: Glas Moskve

„Let grupe ruskih aviona izveden je u strogom skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora. Avioni nisu prešli granice drugih država“, navodi se u saopštenju resora.

Ruska vojska je saopštila da je lovac NATO-a F-18 pratio jedan minut ruske avione na bezbednom rastojanju, nakon čega je promenio kurs i udaljio se u pravcu vazdušnog prostora Estonije, piše portal Glas Moskve.

Kako su se približili ruskim avionima, NATO letelice su povredile vazdušni prostor Finske, koja nije članica NATO, saopštio je portparol NATO Dilan P. Vajt.

„Vazdušna komanda NATO objasnila je incident finskom Centru za vazdušne akcije“, dodao je on.

Finsko ministarstvo odbrane je navelo da su su avioni F-18 prekršili vazdušni prostor Finske jugozapadno od Helsinkija i da je to trajalo oko minut.

Ranije je saopšteno da su španski i finski lovci podignuti kako bi presreli tri ruska aviona koja su primećena blizu estonskog vazdušnog prostora, saopštili su u NATO-u.