Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Proustaški A-HSP: Vratićemo se ponovo u Srb

Pristalice proustaške vanparlamentarne A-HSP u Donjem Srbu/ Foto: novosti.rs

Proustaški A-HSP: Vratićemo se ponovo u Srb

U trenutku kada je Keleminec ulazio u policijsku stanicu na informativni razgovor glasno je protestvovao da je ovo način da se "omogući četnicima da i dalje slave".

Politika
Izvor: Agencije

U ličkom mestu Doni Srb danas je privedeno osmoro pripadnika Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) jer nisu poslušali zahtev lokalne policije, po kom su morali da napuste javnu površinu u blizini antifašističkog spomenika u tom mestu.

Sedmoro privedenih članova A-HSP-a u Donjem Srbu pušteno je odmah nakon informativnog razgovora, dok je u pritvoru ostao predsednik te proustaške stranke Dražen Keleminec. U saopštenju lokalne policije navodi se i da su uklonjena oba šatora ispred spomenika.

Protiv ovih članova A-HSP policija će redovnim putem pokrenuti prekršajni postupak, a Keleminec će tokom dana, uz prekršajni nalog, biti doveden na prekršajni sud u Gračacu zbog remećenja javnog reda i mira i kršenja zakona o javnom okupljanju.

Oko podneva policija je uklonila oba šatora, koji su uz antifašistički spomenik bili postavljeni kao deo zabranjenog javnog okupljanja, i organizatorima privremeno oduzela, kao "dokaz o prekršajnom postupku", rekao je Hini glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan,

Hrvatska agencija navodi da je zamenik predsednika A HSP-a Vladimir Kinđerski u izjavi novinarima najavio da će A-HSP prijaviti novo okupljanje i vratiti se.

Rekao je i da nije tačno da niko nije hteo da se odazove njihovom jučerašnjem pozivu na podršku, već je, kako tvrdi, policija na nekoliko punktova branila prilaz Donjem Srbu svima izuzev meštanima, novinarima i policiji.

Hrvatska Specijalna policija, potpomognuta velikim brojem pripadnika osnovnih snaga policije, započela je jutros u sedam sati i 25 minuta postupak "oslobađanja javne površine uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu od osoba i stvari".

Hrvatska agencija navodi da "budući da je policija u vrlo širokom prostoru postavila svoj takozvani "perimetar", sigurnosni prostor označen trakom", novinari nekoliko nacionalnih i lokalnih medija mogli su samo sa stotinak metara udaljenosti da posmatraju događaj u kojem je nekoliko predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) pasivno pružalo otpor, dok ih je policija odvodila.

U trenutku kada je Keleminec ulazio u policijsku stanicu na informativni razgovor glasno je protestvovao da je ovo način da se "omogući četnicima da i dalje slave".

Vanparlamentarna A-HSP dobila je juče rok da šator i drugu opremu ukloni s prostora uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu najkasnije do jutros u sedam sati, a ne uklone li ga sami, to će učiniti policija.

Ova stranka, poznata u javnosti po glorifikaciji ustaškog režima, nije tokom protekle nedelje ispoštovala zahtev policije da ukloni šator, koji je još za vikend postavila kraj spomenika, gde meštani Srba tradicionalno obeležavaju Dan ustanka.

Pristalice A-HSP su, umesto da uklone šator, samo ga pomerili nekoliko metara od spomenika.