Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRVI PUT OD IZBIJANJA SUKOBA: Potpisan sporazum o prekidanju u Siriji

Foto: Sputnik

PRVI PUT OD IZBIJANJA SUKOBA: Potpisan sporazum o prekidanju u Siriji

Ruska vojska potpisala je sporazum o prekidu vatre sa Vladom provincije Latakija u Siriji, što je prvi takav sporazum od izbijanja krvavog sukoba

Politika
Izvor: Glas Moskve

Aleksandar Voroncov, pripadnik Ruskog centra za pomirenje u provinciji Latakiji, rekao je novinarima da je ovaj sporazum o prekidu vatre prvi koji je ruska vojska potpisala sa nekom lokalnom administracijom u Siriji. Raniji sporazumi potpisivani su sa različitim naseljima.

Voroncov je naveo da su ruske trupe takođe pružile humanitarnu pomoć stanovnicima planinskog sela Serkezije u provinciji Latakiji.

„Doneli smo 350 paketa prehrambenih proizvoda stanovnicima planinskog sela Serkezije, koji sadrže pirinač, brašno, šećer, konzervisano meso i čaj“, rekao je on novinarima tokom predaje humanitarne pomoći civilima.

Centar za pomirenje potpisao je brojne lokalne mirovne sporazume sa liderima sirijskih naselja od kada je pre dve godine osnovana baza u zapadnoj sirijskoj provinciji na Mediteranu, prenosi portal Glas Moskve.

Građanski rat u Siriji između vlasti i različitih opozicionih i terorističkih grupa besni od 2011. godine. Rusija je, zajedno sa Iranom i Turskom, garant režima prekida vatre u Siriji. Na poslednjim pregovorima u Astani o Siriji, koji su održani 3. i 4. maja, tri države garanti primirja potpisale su Memorandum o uspostavljanju četiri bezbednosne zone u Siriji. Taj dokument stupio je na snagu 6. maja.