Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pupovac: Srbi se boje da kažu da su Srbi

Milorad Pupovac/ Foto: N1 video printscreen

Pupovac: Srbi se boje da kažu da su Srbi

Predsednik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac objavio je na Fejsbuku pismo u kojem jasno ukazuje na sve probleme s kojim se srpski deo stanovništva suočava u Hrvatskoj

Politika
Izvor: index.hr

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac podužom objavom na svojoj Fejsbuk stranici opisao je kako se Srbi često susreću s problemima samo zbog svoje nacionalnosti.

- Dugo već razmišljam o strahovima Srba u Hrvatskoj i neprestanom obnavljanju tih strahova od strane onih koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj. Pored strahova, kao što su oni vezani uz zaposlenje, dugove, zdravlje i budućnost dece, a koje dele s većinom hrvatskih građana, Srbi, mnogi od njih, žive u strahu zbog toga što su Srbi. Boje se reći da su Srbi. Boje se pokazati da imaju veze sa Srbima i njihovim institucijama. Boje se prenositi svoju pripadnost srpskom narodu na nove generacije. Dakle, mnogi od Srba ne žive s osećanjem slobode već sa osećanjem straha.

Srbe u povratničkim sredinama muči siromaštvo a Srbe u gradovima strah.

- Navešću primer o kojem sam nedavno slušao. U jednom gradu, a nije jedini s takvom pričom, vernici neretko mole svojeg pravoslavnog sveštenika da im u kuću ne dolazi u mantiji već da do njih dođe u civilnom odelu, a da mantiju obuče kad uđe u njihovu kuću ili stan. U istom gradu čujemo da učenica koja dolazi u pravoslavnu crkvu na veronauku, zbog u najmanju ruku nastavničinog netaktičnog komuniciranja, u razredu otkriva njezin verski identitet i podvrgava je veoma neugodnim reakcijama ostalih učenika. A bez adekvatne nastavničine reakcije. Dakle, strahovi se podržavaju i potiču. A malo koga je zbog toga briga. Nas jeste i treba biti briga.

- A učinit ćemo da postane i briga onih koji taj strah kod Srba proizvode i kod onih koji ne znaju da njihovi susedi žive s tom vrstom straha - napisao je Pupovac.