Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin razgovarao sa Merkelovom i Olandom

Vladimi Putin i Angela Merkel/ Foto: thesundaytimes.co.uk

Putin razgovarao sa Merkelovom i Olandom

Tokom razgovora lidera tri države nastavljena je diskusija o krizi na jugoistoku Ukrajine. Naglašena je potreba potpune i stroge primene Minskog sporazuma od 2015. godine

Politika
Izvor: Sputnjik

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predstavnik Vlade Francuske Stefan le Fol izjavio je da su tokom razgovora Oland, Merkelov i Putin razmatrali situaciji u Ukrajini.

Tokom razgovora lidera tri države nastavljena je diskusija o krizi na jugoistoku Ukrajine. Naglašena je potreba potpune i stroge primene Minskog sporazuma od 12. februara 2015. godine i istaknut značaj sprečavanja dalje eskalacije situacije, navodi se u saopštenju Kremlja.

Ruski predsednik izrazio je zabrinutost u vezi sa intenzivnim granatiranjima ukrajinske vojske na naseljena mesta u Donbasu. On je naglasio da ne postoji alternativa političkom i diplomatskom rešenju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba u skladu sa odredbama u minskom paketu mera.

Ovo je drugi razgovor lidera tri države u poslednjih nedelju dana. Prethodni razgovor održan je 8. jula, kada je Putin skrenuo pažnju na provokacionu prirodu dejstava ukrajinske vojske u Donbasu i pozvao Merkelovu i Olanda da aktivnije utiču na Kijev u delu ispunjavanja Minskog dogovora.

Potvrđen je zajednički stav o intenziviranju pregovaračkih napora o ukrajinskoj problematici, pre svega u „normandijskom formatu" i preko Kontakt grupe, piše u saopštenju.

Lideri su takođe razmenili mišljenja u svetlu rezultata samita NATO-a u Varšavi. Izražen je uzajamni interes za konstruktivni dijalog i donošenje konkretnih mera usmerenih na jačanje poverenja između Rusije i NATO pakta.

Samit NATO-a održan je u Varšavi 8. i 9. Jula. Na njemu je doneta odluka o jačanju istočnog krila saveza. NATO namerava da već 2017. godine postavi u baltičkim zemljama i Poljskoj četiri internacionalna bataljona. Sastanak Saveta Rusija-NATO zakazan je za 13. jul u Briselu.