Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTIN SA KINESKIM PREDSEDNIKOM: Oštro upozorenje Severnoj Koreji i SAD

Foto: Kremlin ru

PUTIN SA KINESKIM PREDSEDNIKOM: Oštro upozorenje Severnoj Koreji i SAD

Rešavanje severnokorejske krize predstavlja glavni zajednički spoljnopolitički prioritet Rusije i Kine

Politika
Izvor: Glas Moskve

Kako je rekao ruski predsednik Vladimir Putin glavni zadatak je obezbediti dugotrajni mir i stabilnost u severoistočnoj Aziji.

„Rusija i Kina su se složile da je potrebno simultano zamrzavanje severnokorejskog raketnog i nuklearnog programa i opsežnih vojnih vežbi Sjedinjenih Americkcih Država i Južne Koreje“, rekao je.

On je takođe istakao da Rusija i Kina pozivaju sve strane kako bi se uzdržale od provokativnih akcija i vojne retorike povodom nedavnog lansiranja rakete od strane Pjongjanga.

Podsetimo, Severna koreja danas je saopštila da je uspešno lansirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu, kao i da je dostigla visinu od 2.802 kilometara i da je letela 933 kilometara, piše portal Glas Moskve.

Sa druge strane Đinping je rekao da izmene u spoljnopolitičkoj situaciji Kine neće uticati na odnose sa Rusijom.

On tvrdi da Moskva i Peking efikasno sarađuju po međunarodnim pitanjima, uprkos kompleksim izmenama u svetu.

Đinping je podsetio da se nakon stupanja na dužnost predsednika sa Putinom susreo 22 puta, ocenivši da su odnosi između Moskve i Pekinga primer dobrosusedskih odnosa dve velike zemlje.

On je izrazio uverenje da će poseta kineske delegacije biti ocenjena kao apsolutno uspešna.

Ruski i kineski predsednici su potpisali mnoštvo bilateralnih sporazuma, a osim toga, usvojen je akcioni plan za period od 2017. do 2020. godine u okviru Dogovora o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Rusije i Kine.

Moskva i Peking usaglasili mere zaštite od THAAD sistema

Rusija i Kina su protiv razmeštanja protivvazdušnih sistema THAAD u severoistočnoj Aziji, obe strane su se dogovorile o merama zaštite sopstvenih interesa kada je reč o bezbednosti, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava spoljnih poslova Rusije i Kine.

Kako se navodi, obe strane su saglasne da razmeštanje američkih PVO sistema nanose veliku štetu strateškoj bezbednosti regionalnih zemalja, uključujući Rusiju i Kinu i ne doprinose denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Takođe, ocenjuje se i da Moskva i Peking pozivaju da sve proces razmeštanje THAAD-a obustavi momentalno.

Podsetimo, baterija THAAD u Južnoj Koreji bi trebalo da ima od četiri do devet mobilnih guseničnih mašina, od kojih je svaka konstruisana za osam raketa-presretača, iako još uvek nisu objavljeni zvanični podaci.

Baterija će, takođe, biti opremljena protivraketnim radarom TPI-2 TM. Radijus dejstva ovih raketa, navodno, ne prelazi 200 kilometara.