Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin: Situacija na Bliskom istoku drastično se zaoštrila

Foto: Kremlin.ru

Putin: Situacija na Bliskom istoku drastično se zaoštrila

Putin je takođe rekao da je Rusija spremna da gradi dobre odnose sa Ligom arapskih zemalja kako bi se dodatno osigurala regionalna bezbednost

Politika
Izvor: Sputnjik

Situacija na Bliskom istoku i severu Afrike se drastično zaoštrila, što je izazvalo teške socijalno-ekonomske probleme i slabljenje državnih institucija u čitavom nizu zemalja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Kako je poručio učesnicima konferencije Lige arapskih zemalja, upravo ti problemi stavljaju na dnevni red mnoga važna pitanja s kojima se suočava ceo bliskoistočni region i time istakao važnost Lige kao mehanizam multinacionalnog dijaloga za donošenje kolektivnih odluka.

Putin je takođe rekao da je Rusija spremna da gradi dobre odnose sa Ligom kako bi se dodatno osigurala regionalna bezbednost, pre svega kada je reč o borbi protiv međunarodnog terorizma.

„Naš stav je da je saradnja osnova borbe protiv terorizma i da mora biti u skladu sa inicijativama za pronalazak političkog rešenja u Siriji, Iraku, Libiji, Jemenu, kao i i svim ostalim vrućim tačkama, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja“, istakao je on, a saopštio Kremlj.

Istovremeno, Putin se osvrnuo i na situaciju u Palestini rekavši da Moskva smatra nedopustivim da i dalje traje status kvo.

„Neophodno je učiniti sve kako bi se ponovo započeli razgovori o situaciji u Palestini. Potrebno je stvoriti uslove za dijalog koji će biti usmeren ka stvaranju nezavisne palestinske države, čija bi prestonica bila u Istočnom Jerusalimu“, zaključio je on.