Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin u poseti Sloveniji u julu

YT Printscreen

Putin u poseti Sloveniji u julu

Putin bi na Pahorov poziv trebalo da poseti Sloveniju 20. jula, tri sedmice nakon samita NATO-a, kako bi zajedno odali počast ruskim vojnicima koji su poginuli u snežnoj lavini kao austrijski zarobljenici pre sto godina na planini Vršič

Politika
Izvor: Sputnjik

Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi krajem jula u Sloveniju, najavio je predsednik Borut Pahor koji kaže da to ne znači da zvanična Ljubljana menja svoju dosadašnju orijentaciju s obzirom na to da je Slovenija članica NATO-a i EU.

- Ne treba sumnjati: ta poseta ni u čemu ne menja našu spoljnopolitičku ili bezbednosnu orijentaciju - rekao je Pahor, prenela je Hina.

Putin bi na Pahorov poziv trebalo da poseti Sloveniju 20. jula, tri sedmice nakon samita NATO-a, kako bi zajedno odali počast ruskim vojnicima koji su poginuli u snežnoj lavini kao austrijski zarobljenici pre sto godina na planini Vršič.

- Iako će Putinova poseta biti nezvanična i „pijetetne prirode“, svi se isto tako slažemo da će biti korisna u smislu dijaloga - kazao je Pahor.

On je, kako navodi hrvatska agencija, u razgovoru sa slovenačkim vojnicima upozorio na potrebu brže modernizacije slovenačke vojske kako bi mogla ispuniti preuzete obaveze u NATO-u i biti zaštićena u situaciji rastućih sigurnosnih izazova u Evropi i okruženju, pri čemu je ocenio da dolazi do promena u političkoj i sigurnosnoj konfiguraciji u Evropi i svetu, iako, kako je dodao, Slovenija nije direktno ugrožena nikakvom pretnjom.