Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin: "Ukrajinci! - prekinite granatiranja Donbasa"

Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Putin: "Ukrajinci! - prekinite granatiranja Donbasa"

Predsednik Rusije se u okviru "Normandijske četvorke" dogovorio sa Angelom Merkel, Fransoa Olandom i Petrom Porošenkom o momentalnoj obustavi granatiranja naselja u regiji Donbas

Politika
Izvor: Sputnjik

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Francuske Fransoa Olandom i predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom pozvao na hitan prekid granatiranja naselja Ukrajine, saopštila je pres-služba Kremlja.

- Naglašeno je da ključni element za rešenje treba da bude direktan dijalog Kijeva sa Donjeckom i Luganskom u cilju potpunog i sveobuhvatnog ispunjenja Minskog sporazuma od 12. februara 2015. godine - navodi se u saopštenju.

Na sajtu Petra Porošenka navedeno je da je „Normandijska četvorka“ odobrila raspoređivanje policijske misije OEBS-a u Donbasu. Strane su, takođe, još jednom potvrdile svoju posvećenost poštovanju Minskog sporazuma.

Osim toga, Porošenko je pozvao Rusiju da oslobodi sve ukrajinske zarobljenike, uključujući i Nadeždu Savčenko, Genadija Afanasjeva i Jurija Sološenka.

Lideri „Normandijske četvorke“ razmotrili rad na političkim pitanjima, a posebno održavanje lokalnih izbora u Donbasu u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom i standardima OEBS-a, navedeno je u saopštenju Olandove administracije.

„Normandijski“ format za razmatranje krize u Ukrajini formiran je u leto 2014. godine i u njemu učestvuju Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka. Na najvišem nivou pregovori su održani četiri puta, a na nivou ministara spoljnih poslova — devet puta. Poslednji sastanak ministara spoljnih poslova četiri zemlje održan je u Berlinu 11. maja. Tada je nemački ministar Frank-Valter Štajnmajer izjavio da nije bilo napretka u pregovorima.