Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Referendum o Danu Srpske 25. septembra

Foto: youtube/screenshot

Referendum o Danu Srpske 25. septembra

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio da bi referendum mogao biti održan nedelju dana pre lokalnih izbora u BiH 2. oktobra

Region
Izvor: Večernje novosti

Srpska je sve odlučnija da raspiše referendum o zaštiti 9. januara - Dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim jer "vređa Bošnjake u RS". Kako saznajemo, referendum o Danu RS mogao bi da bude održan već 25. septembra!

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da bi najoptimalnije bilo da izjašnjavanje bude održano sedmicu pre lokalnih izbora u BiH koji su zakazani za 2. oktobar.

- Sada imamo ažurirane spiskove glasača za predstojeće lokalne izbore, što nam je nedostajalo, i možemo da organizujemo izjašnjavanje građana - rekao je Dodik.

Iz SDS, najjače opozicione partije u RS, stiže uveravanje da će i oni podržati referendum o Danu RS ako budu ispoštovani njihovi zahtevi. Lider SDS Mladen Bosić smatra da izjašnjavanje treba održati posle lokalnih izbora.

Naglasio je da su u proceduri apelacija iz RS upućena Ustavnom sudu BiH da preispita spornu odluku o Danu RS i dogovor da se donese novi zakon koji bi eliminisao sve prepreke i potvrdio 9. januar kao Dan RS.

- Sve ovo treba rešiti pre nego što se preduzmu bilo kakve aktivnosti da se to pitanje reši na referendumu - smatra Bosić. Na najave Dodika da bi referendum trebalo organizovati pre lokalnih izbora, lider SDS je rekao da to pitanje Dodiku treba, ne zbog rešenja za Dan RS, već da poboljša šanse SNSD na izborima.

S druge strane, Dodik kaže da bi odlaganje bilo gubljenje vremena.

- Moramo imati jasnu situaciju do naredne proslave - istakao je Dodik..