Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Referendumi u još nekim zemljama članicama EU?

Ilustracija: pieria.co.uk

Referendumi u još nekim zemljama članicama EU?

Nakon Velike Britanije, na referendum o ostanku u EU bi mogle i Italija, Francuska i Holandija.

Politika
Izvor: Agencije

Nakon odluke građana Velike Britanije da njihova zemlja napusti Evropsku uniju, pokrenut je domino efekat u više evropskih zemalja poput Italije, Francuske i Holandije, gde su desničarske stranke i evroskeptici odmah izašli sa zahtevom da se i u njihovim zemljama održi referendum o ostanku u Uniji.

Predsednik italijanske opozicione Sverne lige i poslanik u Evropskom parlamentu Mateo Salvini istakao je da njegova stranka pokreće kampanju za prikupljanje potpisa za referendum poput britanskog.

"Severna liga će početi da prikuplja potpise podrške za predlog zakona koji bi dopustio Italijanima da na referendumu izraze svoje mišljenje o evropskim sporazumima, slično referendumu koji je održan u Britaniji", rekao je Salvini.

On je ranije ruskoj agenciji Tas s rekao da je ishod referenduma u Britaniji "odgovor Evropskoj uniji, koja ne uspeva da zaštiti svoje građane.

Prethodno je održavanje referenduma u svojoj zemlji predložio lider holandske antievropske "Stranke slobode" Gert Vilders.

Vilders je naime obećao da će, ukoliko bude izabran za premijera na izborima u martu u Holandiji, i on pozvati na referendum.

"Želimo ponovo da imamo kontrolu nad našom zemljom, parama, sopstvenim granicama, imigracionom politikom. Holandija mora, što je pre moguće, da dobije šansu da se izjasni o članstvu u EU", istakao je Vilders.

Predsednica francuske desničarske partije Nacionalni front, Marin Le Pen, pozdravila je odluku Britanije da napusti EU i pozvala na održavanje referenduma i u Francuskoj.

"Pobeda za slobodu! Kao što sam godinama tražila, sada moramo da imamo isti referendum u Francuskoj i drugim zemljama EU", objavila je Le Pen na Tviteru.

Le Pen je nedavno u Beču, na sastanku krajnje desničarskih partija, istakla da Francuska "verovatno ima hiljadu razloga više od Britanaca da napusti EU".

Evroskeptici iz skandinavskih zemalja takođe su predložili raspisivanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, ubrzo nakon proglašenja rezultata Bregzita, prenosi AP.

Danska Narodna partija pozvala je danas na održavanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, ali je premijer Danske odbacio takvu mogućnost.

Lider Stranke za nezavisnost Velike Britanije, Najdžel Faraž, uopzorio je da je "opšte poznato da će rezultat Bregzita pokrenuti domino efekat u zemljama na severu Evrope, počevši sa Danskom" prenose svetske agencije.

U Švedskoj, koja je 1995. godine postala član EU, antimigrantske Švedske Demokrate, objavili su na svom Tviter nalogu "Sada čekamo Švegzit".