Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"REPUBLIKA SRPSKA NAPUŠTA BiH istog momenta ukoliko bi počeo rat!"

Foto: Tanjug

"REPUBLIKA SRPSKA NAPUŠTA BiH istog momenta ukoliko bi počeo rat!"

Predsednik Republike Srpske smatra da bi njegov entitet napustio BiH čim bi se zaratilo.

Politika
Izvor: Nova borba, Agencije

"Kada bi to učinili to bi samo ubrzalo naš put ka samostalnosti i bilo kakvi pokušaji te vrste bi nas definitivno izbacili iz BiH u kojoj mi ne bismo ostali ni minute", rekao je Dodik.

Ranije je lider Republike Srpske istakao da niko u Srpskoj ne bi želeo da ratuje, ali je ocenio da ako do tog scenarija ipak dođe, RS ne bi imala šta da traži u sastavu Bosne i Hercegovine.

Izjavu ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića, u kojoj Halilović tvrdi da bi referendum o Danu Republike Srpske mogao otvoriti prostor za nova ratna dejstva u BiH, a u kojima RS ne bi izdržala više od dve nedelje, Dodik je ocenio kao provokatorsku, istakavši da se RS ne sprema za rat, ali spremna je da brani svoju teritoriju.

Dodik je ukazao i na to da Halilovićeva izjava nije nesmotrenost niti slučajnost, optužujući predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da razmišlja isto kai penzionisani general.

"Sve to što nam je rekao Halilović znamo da se govori u bošnjačkom političkom vrhu i postoji kao njihova opcija i želja da na takav način isteraju Srbe iz BiH", kazao je Dodik.