Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rešeno je - neće biti drugog referendum u Britaniji

Foto: www.ibtimes.co.uk

Rešeno je - neće biti drugog referendum u Britaniji

Četiri miliona građana je putem onlajn-peticije zatražilo novi referendum o članstvu u EU, ali je Vlada izdala saopštenje da se rezultati referenduma moraju poštovati

Politika
Izvor: B92.net

Britanska vlada saopštila je da neće biti održan novi referendum o članstvu u EU, odgovorivši tako na peticiju više od četiri miliona građana.

Vlada je svakom potpisniku peticije poslala mejl sa tim odgovorom.

Građani su u peticiji tražili da vlada uvede načelno pravilo po kojem referendum treba da se ponovi ako je broj glasova "za" ili "protiv" manji od 60 odsto ukupnog broja glasova, a odziv glasača manji od 75 odsto ukupno upisanih.

"Kako je rekao premijer Dejvid Kameron u govoru pred donjim domom Parlamenta 27. juna, referendum je najvažniji test demokratije u britanskoj istoriji i njegov ishod će se poštovati. Velika Britanija sada mora da se pripremi za postupak izlaska iz EU, a Vlada garantuje svim građanima najbolje moguće rezultate te procedure", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Na referendumu 23. juna se izjasnilo 72,2 odsto glasača. Za izlazak iz EU je glasalo 51,9 odsto građana, a za ostanak 48,1 odsto.

Premijer Dejvid Kameron koji se zalagao za ostanak u Uniji, podneo je odloženu ostavku posle objavljivanja rezultata glasanja, a njegov naslednik znaće se 9. septembra.

Glavne kandidatkinje za novu šeficu Konzervativne stranke i novu britansku premijerku su ministarke unutrašnjih poslova i energetike, Tereza Mej i Andrea Lidsam.