Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RS: Opozicija spremila Dodiku šest zahteva

Foto: Tanjug

RS: Opozicija spremila Dodiku šest zahteva

Glavni zahtev opozicije je raspisivanje vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora, isplata dečjih dodataka, podsticaja poljoprivredicima i boračke naknade i drugi

Politika
Izvor: Tanjug

Antivladin protest opozicije u Banjaluci završen je nakon što je lider SDS Mladen Bosić pročitao šest zahteva.

Među njima je i raspisivanje prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora I formiranje prelazne vlade.

Učesnici protesta u Parku “Mladen Stojanović” su se potom uputili u šetnju suprotno od Trga Krajina, na kojem je miting održala vlast na čelu sa predsednikkom RS Miloradom Dodikom.

Među zahtevima opozicije, osim prevremenih izbora i formiranja prelazne vlade, koja bi te izbore sprovela, a bili bi održani istovremeno sa lokalnim, u oktobru, su i: isplata dečjih dodataka, podsticaja poljoprivredicima i boračke naknade, zatim stavljanje van snage odluku o poskupljenju električne energije, kao I prestanak davanja koncesija nad prirodnim resursima RS.

Bosić je takođe u ime opozicije zatražio da aktuelna vlast rasvetli politička ubistva I korupcionaške afere, a, kao šesta tačka, zatraženo je uvođenje prirodne uprave u RTRS, kako bi, kako je rekao, počela nepristrano da izveštva.

Bosić je u obraćanju prisutnimau poručio da niko ne može da podeli srpski narod jer se on nije delio ni kada je bilo najteže.

Za one koji su danas bili na Trgu Krajine, na protestu vladajuće koalicije, Bosić je rekao da im oni nisu neprijatelji, već braća I da ih je na taj protest naterala muka I strah od gubitka posla.

- Oni su osiromašili naš narod i sa njima ćemo imati posla - poručio je Bosić.

Miting opozicije počeo je povicima "Mile lopove", pesmom Marš na Drinu i himnom Bože pravde, a, sudeći prema transparentima, prisustvovali su mu žitelji Banjaluke, Pala, Dervente, Zvornika, Srebrenice, Bijeljine, Foče...

Član Predsednisdtva BiH Mladen Ivanić istakao je da je danšsnji skup opozicije velika pobeda naroda nad režimom i istine nad laži.

- Ovo je pobeda normalne sredine nad diktaturom i demokratije nad autokratijom - rekao je Ivanić.

On je poručio i da građani RS ne treba da brinu šta će biti sa njom.

- RS je sigurna. Branićemo je u Sarajevu na najbolji način i ništa nećemo učiniti protiv RS i njenih građana - naglasio je Ivanić.

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić istakao je da Banjaluka nema prava da trpi Dodika.

Predsednik Napredne Srpske (NS) Adam Šukalo istakao je da današnji skup nije skup opozicionih partija, već najveći protest naroda RS, optužujući predstavnike vlasti da pljačkaju državu i da građani tome moraju da stanu na put.

- Republika Srpska je veća od svih nas, ali je mala za ovoliku pljačku - rekao je Šukalo i dodao da RS više ne može da podnese aktuelni režim.

Simpatizeri opozicije nosili su zastave Srbije, zastave političkih partija koje čine Savez za promene i transparente "Nije ovo Sicilija, dosta je kumovi", "Možete kako hoćete, ali ne možete dokle hoćete", "Oterao si naše mlade, budućost nam ti ukrade"...