Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusi i Nemci zajedno o sudbini ratnih zarobljenika iz Drugog svetskog rata

Nemačka vojska zarobljava sovjetskog vojnika u Drugom svetskom ratu/ Foto: histomil.com

Rusi i Nemci zajedno o sudbini ratnih zarobljenika iz Drugog svetskog rata

Ta odluka je parafirana 8. jula na sastanku predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, odeljenja za komemoraciju vojnicima palim u odbrani otadžbine i nemačkog udruženja potomaka žrtava rata.

Politika
Izvor: Agencije

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su Rusija i Nemačka odlučile da nastave zajednički rad na utvrđivanju sudbine nemačkih i sovjetskih zarobljenika iz Drugog svetsog rata.

Ta odluka je parafirana 8. jula na sastanku predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, odeljenja za komemoraciju vojnicima palim u odbrani otadžbine i nemačkog udruženja potomaka žrtava rata - rekao je Vladimir Popov iz ruskog Ministarstva odbrane.

On je naveo da su dve strane razmotrile planove saradnje za 2016. i 2017. godinu, kao i pitanja u vezi sa nastavkom projekta utvrđivanja sudbine sovjetskih i nemačkih ratnih zarboljenika i interniraca.

Popov je dodao da je planirano formiranje dve radne grupe - jedne u Moskvi i jedne u Berlinu, kao i održavanje redovnih radnih sastanaka. Prvi takav sastanak planiran je za 8. i 9. septembar u Berlinu, prenio je TASS.

Prema njegovim rečima, planirana je razmena podataka o ruskim i nemačkim dokumentima pronađenim u arhivama, uključujući i sve pronađeno u trećim zemljama.