Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija: Amerikanci, ne letite blizu naših granica

Moskva Foto: pixabay.com

Rusija: Amerikanci, ne letite blizu naših granica

Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov istakao je danas da se svi letovi ruskih aviona izvode u skladu sa međunarodnim propisima o korišćenju vazdušnog prostora

Politika
Izvor: Tanjug

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je u petak poslalo svoj lovački avion da presretne američki avion koji se približavao ruskoj granici iznad Baltičkog mora zato što je američka letelica isključila svoj radio-uređaj, koji mora biti uključen da bi avion mogao da bude identifikovan.

"Američke vazduhoplovne snage imaju dva rešenja: ili da ne lete u blizini naših granica, ili da uključe radio-uređaj radi identifikacije", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi Rojters.

Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov istakao je danas da se svi letovi ruskih aviona izvode u skladu sa međunarodnim propisima o korišćenju vazdušnog prostora, navodi Tas s.

"Već smo navikli na tvrdnje predstavnika Pentagona u vezi sa navodnim neprofesionalnim manevrima naših lovaca kada presreću američke izviđačke avione na ruskim granicama", rekao je Konašenkov.

Pentagon je juče saopštio da je avion RC-135 američkih vazduhoplovnih snaga leteo uobičajenom trasom u međunarodnim vazdušnom prostoru kada ga je ruski lovac su-27 presreo na "nebezbedan i neprofesionalan" način, podseća britanska agencija.

CNN je izvestio da je ruski avion prišao na oko 30 metara razdaljine od američkog aviona.

"(Američki) izviđački avion RC-135U pokušava da se prikrade ruskoj granici pri čemu mu je svaki put isključen radio-uređaj. Zato (ruske) snage vazdušne odbrane na dužnosti moraju da upute lovca da vizuelno identifikuje tip letelice i broj na njenom repu", objasnio je portparol ruskog Ministarstva odbrane.