Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA DOMINRA NAD ALIJANSOM: NATO nemoćan ukoliko dođe do sukoba sa Rusima

Foto: www.vs.rs

RUSIJA DOMINRA NAD ALIJANSOM: NATO nemoćan ukoliko dođe do sukoba sa Rusima

U mnogim slučajevima su vojne igre uz učešće eksperata sa obe strane pokazivale da ruska vojska može da dođe do oboda estonske prestonice Talina ili letonske Rige za 60 časova.

Politika
Izvor: Glas Moskve

U pozadini rasta napetosti između Rusije i NATO-a postavlja se pitanje mogućnosti Alijanse da se efikasno bore protiv Rusije, pritom, u ovom trenutku NATO ne može uspešno da zaštiti teritoriju svojih „najosetljivijih članica“, piše komentator „Nešenel interesta“ Kris Ozborn.

Kako navodi autor, danas Rusija poseduje visokotehnička sredstva PVO, protivsatelitsko oružje, radi na lovcima pete generacije PAK FA T-50 i poseduje najnoviji tenk T-14 „Armata“.

On je naveo da ovo pitanje postaje još osetljivije u pozadini povećanja kontingenta NATO-a u Istočnoj Evropi, ali se i ovde Alijansa nalazi u lošem položaju, prenosi portal Glas Moskve.

U ovom trenutku NATO ne može uspešno da zaštiti teritoriju svojih najranjivijih članica. U mnogim slučajevima su vojne igre uz učešće eksperata sa obe strane pokazivale da ruska vojska može da dođe do oboda estonske prestonice Talina i/ili letonske Rige za 60 časova. Tako munjevit poraz ostaviće NATO-u ograničen broj mogućnosti“. Ozborn kao potvrdu svojih reči navodi isečke iz izveštaja američkog strateškog istraživačkog centra RAND.

Zajedno s tim, naglasio je autor, bez obzira na ekonomske pritiske, Rusija nije umirila svoju želju za modernizacijom vojske.

Sve navedene informacije, prema Ozbornovim rečima, samo dokazuju „koliko je Rusija ozbiljna pretnja za NATO i SAD“.