Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA I IRAK ZAJEDNO PROTIV TERORIZMA: Svim snagama da se iskoreni problem

Foto: Sputnik

RUSIJA I IRAK ZAJEDNO PROTIV TERORIZMA: Svim snagama da se iskoreni problem

Rusija pokušava da pojača napore rukovodstva Iraka da obnovi ekonomiju i poboljša borbenu sposobnost snaga bezbednosti

Politika
Izvor: Glas Moskve

Rusija se solidariše sa naporima iračkog rukovodstva da normalizuje situaciju u zemlji i iskoreni terorizam, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa potpredsednikom Iraka Nurijem el Malikijem.

„Solidarišemo se sa naporima koje iračko rukovodstvo preduzima za normalizaciju stanja u zemlji, pre svega za iskorenjivanje terorističke pretnje“, rekao je Lavrov, prenosi portal Glas Moskve.

Prema rečima ministra, veoma je važno da se ta borba ne vodi izolovano, već u kontekstu zajedničkih napora međunarodne zajednice za iskorenjivanje terorističke pretnje u regionu, uključujući i teritoriju Iraka, Sirije, Libije, Jemena i drugih zemalja.

Iračke vlasti su 10. jula zvanično objavile pobedu nad terorističkom grupom DAEŠ u Mosulu, čija se operacija za oslobođenje vodila od oktobra 2016.

Lavrov je takođe rekao da Rusija ima za cilj „dalji razvoj i unapređenje saradnje, našeg partnerstva, čiji su temelji postavljeni u drugoj polovini prošlog veka“.

On je rekao da Rusija pokušava da pojača napore rukovodstva Iraka da obnovi ekonomiju i poboljša borbenu sposobnost snaga bezbednosti.