Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA O SANKCIJAMA: Kad EU usvoji zakon, reagovaćemo

Foto: rt.com

RUSIJA O SANKCIJAMA: Kad EU usvoji zakon, reagovaćemo

EU zasad nije donela odluku o sankcijama zbog gasnih turbine „Simensa“, zato je teško govoriti o odnosu Rusije prema tom pitanju

Politika
Autor: Glas Moskve

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov odgovorio je na pitanje novinara kakav je stav Rusije prema mogućim sankcijama i da li će uslediti odgovor.

„Nisu nikakve odluke donošene, zato je teško govoriti o nekom stavu o tome“.

On je dodao da smatra da je rano komentarisati moguću rekciju Rusije na nove sankcije SAD: „Kad bude zakon usvojen, reagovaćemo“, izjavio je Peskov.

Danas su se stalni predstavnici država-članica EU dogovorili o proširenju spiska individualnih sankcija Rusiji. Formalna odluka će uslediti kasnije, saopštio je Sputnjiku izvor u EU. Po njegovim rečima, tokom diskusije je bila „izražena široka podrška nemačkom predlogu“. Ranije je izvor u MIP-u Nemačke saopštio Sputnjiku da se pripremaju opšteevropski odgovor na skandal sa isporukama gasnih turbina „Simens“ u Krimu, prenosi portal Glas Moskve.

Nemački koncern „Simens“ saopštio je ranije da su sve četiri njegove turbine koje su bile namenjene za projekat u Tamanju isporučene na Krim nezakonito. Zbog toga je kompanija predložila da se ugovor anulira, a turbine otkupe. „Simens“ namerava i da prekine sporazum sa ruskim kompanijama i obustavi isporuke po ugovorima koji su na snazi u firmama koje kontroliše država.