Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA OSUDILA LANSIRANjE RAKETE: Takav stav vodi ka napetosti u regionu

Lansiranje rakete Foto: pixabay.com

RUSIJA OSUDILA LANSIRANjE RAKETE: Takav stav vodi ka napetosti u regionu

Novo lansiranje rakete Severne Koreje je još jedna provokacija u nizu koja vodi ka eskalaciji napetosti u regionu i Kremlja je osuđuje, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Politika
Autor: Glas Moskve

„Rusija je zabrinuta još jednim provokacionim lansiranjem u nizu koje vodi ka daljem porastu napetosti na poluostrvu. Mi odlučno osuđujemo nastavak takvih provokacionih akcija i smatramo da to nedvosmisleno pokazuje demonstrativni stav, čije odbacivanje je nešto najkonkretnije što se može uraditi u ovom trenutku“, komentarisao je Peskov još jedno testiranje rakete u nizu Pjongjanga.

„U ovom slučaju, koliko razumemo, uzimajući u obzir kako je usvojena poslednja rezolucija SB UN protiv Severne Koreje, može se sa sigurnošću reći da je to jedinstvena pozicija koja objedinjuje sve države-članice Saveta bezbednosti“, dodao je Peskov.

Ranije je saopšteno da je Severna Koreja ispalila neidentifikovanu raketu iz četvrti Sunan, u glavnom gradu Pjongajngu, u pravcu istoka, saopštila je južnokorejska vojska, prenosi portal Glas Moskve.

Raketa je preletela preko severnog Japana, a prema izveštajima japanskog sistema za uzbunjivanje pala je oko 2.000 kilometara istočno od Hokaida, prenosi AFP.

Prošlog meseca Severna Koreja je ispalila raketu koja je preletela Japan, a Tokio je taj potez nazvao „pretnjom bez presedana“.

Novo testiranje rakete usledilo je nedugo nakon što je Južna Koreja organizovala vežbe u Japanskom moru.

Inače, nakon što je SB UN usvojio novi paket sankcija protiv Severne Koreje, Pjongjang je upozorio da je vreme da se „unište SAD, potopi Japan i izbriše Južna Koreja".

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sankcije zbog nuklearnog testa koji je izvela Severna Koreja.