Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA: Smanjićemo zavisnost od dolara

Foto: panoramio.com

RUSIJA: Smanjićemo zavisnost od dolara

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da nove američke sankcije protiv Rusije imaju dugoročni karakter

Politika
Izvor: Glas Moskve

Rjabkov je rekao da će širenje ograničenja SAD u odnosima sa Rusijom biti „korak ka uništenju perspektiva za normalizaciju odnosa“ između dve države.

„Američke sankcije su sredstvo za plašenje čitavog sveta. Rusija se neće nikad potčiniti toj vrsti tehnike i nastaviće da traži forme dijaloga“, rekao je Rjabkov.

On je dodao da će Rusija pojačati napore na planu smanjenja svoje zavisnosti od američkih platnih sistema i dolara kao obračunske valute kao odgovor na sankcije SAD, piše portal Glas Moskve.

„Svakako ćemo intenzivirati napore koji se odnose na zamenu uvoza domaćom proizvodnjom i smanjenje zavisnosti od američkih platnih sistema i dolara kao obračunske valute. To postaje vitalna potreba“, izjavio je Rjabkov.

Rjabkov sumnja da između SAD i EU može doći do nesuglasica povodom sankcija Rusiji.

„Ne verujem u samostalnost sadašnje Evrope kao igrača, posebno protiv Rusije. Nažalost, i oni su poslednjih godina takođe dosta toga uradili i stvorili takav balast u odnosima sa našom državom da će im biti teško da to odbace. Videćemo kako će se to kretati. Međutim, lobiranje u privredi, ekonomski interesi su takođe faktor. Ipak, ne bih preuveličavao njihov značaj u novoj situaciji“, kaže on.

Prošle srede američki predsednik Donald Tramp je potpisao zakon o sankcijama protiv Rusije, Severne Koreje i Irana, koji su kongresmeni ranije usvojili.