Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA sutra nastavlja pregovore o "TURSKOM TOKU"

Turski tok: Foto: subseaworldnews.com

RUSIJA sutra nastavlja pregovore o "TURSKOM TOKU"

Činjenicu da bi realizacija projekta "Turski tok" mogla da počne u bliskoj budućnosti, predočio je ruski predsednik Vladimir Putin

Politika
Izvor: TASS, NB

"Gasprom" će sutra, 31. avgusta, održati razgovore u Turskoj o nastavku projekta gasovoda "Turski tok", navodi TASS pozivajući se na zamenika predsednika "Gasproma" Aleksandra Medvedeva.

"Razgovori o nastavku realizacije projekt su počeli na sastanku ministra ekonomije Turske i ministra energetike Rusije. Oni su postigli dogovor o nastavku procesa. Tokom sutrašnje posete direktora "Gasproma" Alekseja Milera Turskoj planiran je sastanak sa njegovim turskim kolegama. Idem i ja, a proces je praktično već počeo", rekao je Medvedev.

Činjenicu da bi realizacija projekta "Turski tok" mogla da počne u bliskoj budućnosti, predočio je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sankt Peterburgu početkom avgusta.

TASS navodi da su se Rusija i Turska vratili diskusiji o "turskom toku" posle pauze. "Gasprom" i turski Botas dogovorili su se o tom projektu 2014. godini, kada je usaglašeno da je potreban gasovod koji bi trebao da obezbedi gas za Tursku i Evropu, zaobilazeći Ukrajinu. Od turske granice moguć ja nastavak tog projekta pod imenom "ITGI Poseidon" - preko Grčke do juga Italije.

U maju 2015. godine "Gasprom" je najavio početak pravljenja ofšor sekcije "turskog toka", ali je zbog političke krize između Rusije i Turske, potpisivanje odloženo. Do kraja 2019. godine planirano je da se izgrade četiri punkta na dnu Crnog mora sa ukupnim kapacitetom od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Prva linija - za snabdevanje turskih potrošača - trebala je da proradi krajem 2016. godine, a projekat je zasutavljen novembra 2015. godine, kada je tursko vazduhoplovstvo oborilo ruski vojni avion.