Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija: Turska da se iskupi za obaranje aviona

Moskva , Rusija Foto: pixabay.com

Rusija: Turska da se iskupi za obaranje aviona

Želimo normalizaciju odnosa, povratak na pređašnji nivo bio bi višestruko koristan za obe strane, stiže poruka iz Kremlja

Politika
Izvor: Tanjug

Rusija želi opet da uspostavi dobre odnose s Turskom, ali Ankara mora prvo da preduzme korake kako bi se iskupila za obaranje ruskog vojnog aviona prošle godine.

- Želeli bismo normalizaciju naših odnosa i njihov povratak na nivo iz perioda dobre i obostrano korisne saradnje - naveo je portparol ruske vlade Dmitrij Peskov na konferenciji za štampu u Moskvi.

- Ali, u isto vreme, ruski predsednik Vladimir Putin je jasno dao do znanja da je, nakon onoga što se desilo, bilo kakva normalizacija odnosa nemoguća ako Ankara prvo ne preduzme neophodne korake - istakao je Peskov, misleći na rusko insistiranje da se Turska izvini i plati nadoknadu za obaranje ruskog aviona prošle godine iznad tursko-sirijske granice, preneo je Rojters.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uputio je juče pismo ruskom kolegi Putinu u kojem mu je čestitao Dan Rusije i izrazio nadu da će doći do poboljšanja odnosa dve zemlje, naveli su izvori iz turskog predsedništva.

To je prvi kontakt Erdogana i Putina u proteklih nekoliko meseci otkako su odnosi Turske i Rusije veoma pogoršani zbog toga što su tuske snage oborile ruski avion na granici sa Sirijom u novembru prošle godine.

Tenzije su dodatno povećane usled ruskog učešća u ratu u Siriji.

- Potvrđujemo pisanje medija da je predsednik poslao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu povodom ruskog nacionalnog praznika - izjavio je neimenovani turski zvaničnik.