Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija upozorava NATO da ne nadograđuje snage na Crnom moru

Foto: pixabay.com

Rusija upozorava NATO da ne nadograđuje snage na Crnom moru

"Crno more nema nikakve veze sa Alijansom. Ne mislim da bi to popravilo naše odnose sa NATO-om", istakao je Kelin

Politika
Izvor: Tanjug

Visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Kelin upozorio je NATO da ne jača svoje snage na Crnom moru, naglasivši da bi takav potez potkopao regionalnu bezbednost i dodatno poremetio odnose Moskve sa Severnoatlantskom alijansom.

"Ukoliko bude doneta odluka o formiranju stalnih snaga, to će naravno destabilizovati situaciju, jer to more ne pripada NATO-u", rekao je visoki ruski diplomata, prenele su ruske agencije.

Rojters podseća da su ruski državni mediji ranije ovog meseca izvestile da je američki razarač "Ju-Es-Es Porter" ušao u Crno more radi rutinskog razmeštanja, što je, kako su agencije navele, izazvalo dodatnu ljutnju u Moskvi jer je taj brod nedavno opremljen novim raketnim sistemom.

U skladu sa Konvencijom iz Montrea, zemlje koje ne izlaze na Crno more ne mogu da drže svoje ratne brodove u tom moru duže od 21 dan, navodi britanska agencija, podsećajući da na to more izlaze članice NATO-a Turska, Rumunija i Bugarska, dok Rusija ima svoju crnomorsku flotu sa bazom u Sevastopolju.

"Crno more nema nikakve veze sa Alijansom. Ne mislim da bi to popravilo naše odnose sa NATO-om", istakao je Kelin.

On je to rekao uoči samita NATO-a u Varšavi koji će biti održan sledećeg meseca, u trenutku kada su odnosi između Rusije i Alijanse izuzetno napeti zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi, zaključuje Rojters.