Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI GAS: "Sila Sibira" do Kine

Foto: Sputnik

RUSKI GAS: "Sila Sibira" do Kine

Isporuke ruskog gasa kroz „Silu Sibira” u Kinu počeće 20. decembra 2019. godine.

Politika
Izvor: Glas Moskve

„Potpisan je sporazum između ’Gasproma‘ i naših kineskih partnera CNPC o datumu isporuke gasa gasovodom ’Sila Sibira‘ — 20. decembra 2019. godine“, rekao je šef „Gasproma” Aleksej Miler.

Prema Milerovim rečima, Rusija i Kina su odredile količinu isporuka i rokove realizacije projekata za isporuke ruskog gasa iz područja Dalekog istoka u Kinu, piše portal Glas Moskve.

„Danas smo na marginama pregovora sa našim kineskim partnerima razgovarali o potpisivanju glavnih uslova za isporuka ruskog gasa iz područja Dalekog istoka do kraja 2017. godine, a danas je u okviru ovih pregovora već određena količina i rokovi realizacije takvog projekta“, rekao je Miler.

„Dogovorili smo se da na jesen ove godine pregovori pređu u zaključnu, završnu fazu, projekat isporuka gasa iz područja Dalekog istoka biće nastavak ’istočne‘ trase isporuka gasa iz Rusije u Kinu“, naglasio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je zadovoljan značajnim povećanje trgovinskog prometa sa Kinom i namerava da razgovara sa predsednikom Kine Si Đinpingom ne samo o ekonomskim pitanjima, već i o problemima bezbednosti.

„Sa zadovoljstvom mogu da kažem da, ako je rast trgovinske saradnje prošle godine bio skroman, ali ipak postojao, — 3,9 odsto, ove godine on je već značajan — 37 odsto za prva četiri meseca“, rekao je Putin.