Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI PREMIJER: Naša zemlja štiti svoje građane

RUSKI PREMIJER: Naša zemlja štiti svoje građane

Na svojoj stranici na Fejsbuku Medvedev se setio tragičnih događaja iz 2008. godine u Južnoj Osetiji.

Politika
Izvor: Glas Moskve

„Napad na grad Chinval koji je mirno spavao organizovalo je i sprovelo tadašnje gruzijsko rukovodstvo sasvim cinično i, ako smem da kažem, podlo. Najgora stvar je što su ubijeni nedužni civili. Ovo varvarstvo trebalo je da se zaustavi. I Rusija je sprovela operaciju da bi donela mir. Nije bilo moguće postupiti drugačije. I po zakonu. I prema savesti“, napisao je Medvedev.

Medvedev je naglasio da je Rusija bila dužna da zaštiti svoje građane: i stanovnike Južne Osetije sa ruskim pasošima i mirovne snage za održavanje stabilnosti u regionu.

„I mi smo ih zaštitili. Iskreno govoreći, do 8. avgusta 2008. godine izgledalo je nezamislivo da u 21. veku neko može da puca na starce, žene i decu koji spavaju u svojim kućama. Ali, nažalost, danas imamo mnogo i surovije primere. Nesumnjivo je samo jedno — Rusija je uvek spremna da zaštiti svoje građane“, napisao je ruski premijer.

Gruzija je u noći 8. avgusta 2008. raketirala iz više raketnih bacača „Grad“ Južnu Osetiju, gruzijske trupe napale su ovu republiku i uništile deo njenog glavnog grada, Chinvalija. Rusija je, štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi uzeli državljanstvo Rusije, uvela trupe u republiku i posle pet dana borbenih dejstava potisnula gruzijske trupe iz regiona, prenosi portal Glas Moskve.

Nakon „petodnevnog rata“ 2008. godine Rusija je priznala suverenitet Južne Osetije i Abhazije, koje su nekada ulazile u sastav Gruzije. Kao odgovor na to Tbilisi je prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom. Ruske vlasti su više puta izjavljivale da priznavanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonomije odražava trenutnu realnost i ne podleže reviziji. Rusija pruža pomoć dvema republikama u obnovi privrede.