Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Americi u interesu da izgladi odnose sa Rusijom

Foto: kremlin.ru

RUSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Americi u interesu da izgladi odnose sa Rusijom

Siguran sam da će na kraju ova 'svirka i igranje' izgubiti zamah i da će lideri Zapada shvatiti da u interesu njihovih naroda da se vrate normalnim odnosima sa Rusijom

Politika
Izvor: Глас Москве

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da NATO jača vojno prisustvo i infrastrukturu u regionima sa kojima se graniči Rusija, uključujući i graničnu oblast kod Kalinjingrada što je kršenje Osnivačkog akta o odnosima, saradnji i bezbednosti Rusije i NATO iz 1997 i dodao da se Rusija nada da će SAD preispitati pristup odnosima sa Moskvom.

"U pokušaju da ospore izborne rezultate, SAD podstiču anti-rusko bahanalisanje bez ijedne činjenice", rekao je Lavrov obraćajući se na državnom Univerzitetu Imanuel Kant u Kalinjingradu.

On je istakao da čitava situacija stvara "veštačku i nadrealnu" sliku u medijima, "odvlačeći pažnju sa suštinskog zadatka pronalaženja odgovora na prave a ne lažne pretnje", prenosi portal Glas Moskve.

"Siguran sam da će na kraju ova 'svirka i igranje' izgubiti zamah i da će lideri Zapada shvatiti da u interesu njihovih naroda da se vrate normalnim odnosima sa Rusijom", rekao je Lavrov.

On je u obraćanju studentima istakao da NATO donosi odluke koje veoma narušavaju odredbe Osnivačkog akta Rusije i NATO-a.

"Razmere vojne aktivnosti veoma su porasle, u graničnim regionima Rusije prisutna je vojska i izgrađena infrastruktura, kao i na granici kod Kalinjingrada", naveo je Lavrov.

Već smo pojasnili našu poziciju o uvlačenju Crne Gore u NATO, naveo je on.

„Naše zapadne kolege, pre svega SAD i vodeće evropske zemlje, opsednute su idejom da još jednom zagospodare Balkanom. EU ima neke planove u tom pogledu. Pregovarački procesi su u toku što naročito uključuje Srbiju, zajedno sa Kosovom, Makedoniju i Crnu Goru“, istakao je Lavrov.

On je dodao da Rusija nema ništa protiv toga da te zemlje postanu deo evropske ekonomske integracije.