Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD idu sa Al Kaidom, samo da Asad ode

Al Nusra front/ Foto: YT printscreen

SAD idu sa Al Kaidom, samo da Asad ode

"Jedina razlika između Al Nusre i drugih grupa, koje zapadne zemlje, uključujući SAD, prikazuju kao umerenu opoziciju, leži samo u taktici", izjavio je Ford.

Politika
Izvor: Sputnjik

Bivši britanski ambasador u Siriji Peter Ford izjavio je da su SAD spremne na saradnju sa svojim neprijateljom Al Kaidom zbog svoje opsesije da uz pomoć "umerene opzicije" svrgnu Bašara Al Asada sa vlasti u Siriji.

On je u intervjuu za Raša tudej rekao da su „Sjedinjene Države stale na stranu Al Kaide u Siriji“, komentarišući nedavne zahtev Vašingtona upućene Moskvi da ne izvodi vazdušne napade na pozicije Nusre fronta zbog umerenih opozicionih grupa koje se nalaze u istoj oblasti.

Bivši ambasador je takav potez Vašingtona okarakterisao kao nerazuman i groteskan i oštro je kritikovao SAD zbog svoje opsednutosti da svrgnu sirijskog predsednika Bašara el Asada sa vlasti.

„Možemo samo da se nadamo da je to privremeno odstupanje i da će Vašington uskoro vratiti na pravi put“, dodao je on i pozvao američke vlasti da napuste politiku „’de fakto‘ pomaganja teroristima Al Kaide“.

Ford je, takođe, izrazio podršku ruskoj strani u veoma razumnoj nameri da umerenu opoziciju odvoji od „Nusra fronta“.

Govoreći o terorizmu, bivši ambasador je takođe naglasio da „praktično nema razlike“ između Nusra fronta i ostalih terorističkih grupa, poput Džaiš el Islama, Ahrar el Šama i Džaiš el Fataha, kao što se, kako je rekao, one ne mogu razlikovati ni u smislu ideologije i metoda koje se sastoje od „masakra i bezobzirnosti“.

On je zaključio da je jedina razlika između Al Nusre i drugih grupa, koje zapadne zemlje, uključujući SAD, prikazuju kao „umerenu opoziciju“, samo u taktici.