Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD nude Rusiji vojnu saradnju u Siriji?

Sergej Lavrov i Džon Keri/ Foto: rt

SAD nude Rusiji vojnu saradnju u Siriji?

Američki državni sekretar DŽon Keri će o tom predlogu razgovarati danas u Moskvi, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim

Politika
Izvor: Agencije/NB

Američki list "Vašington Post" objavio je danas saznanje da su SAD ponudile Rusiji novi vojni pakt protiv samozvane Islamske države i Al Kaide u Siriji.

U dokumentu do kojeg je došao "Post" se predlažu zajednički vazdušni napadi, zajednički komandni centar i drugi sinhronizovani napori u borbi protiv džihadista, prenela je agencija AP.

Američki državni sekretar DŽon Keri će o tom predlogu razgovarati danas u Moskvi, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Takvo partnerstvo bi okončalo višemesečne američke kritike ruske vojne intervencije u Siriji i približilo zvanični Vašington Rusiji, glavnom međunarodnom savezniku sirijskog predsednika Bašara Asada, uprkos tome što SAD već godinama traže da Asad napusti vlast.

Američke vlasti su prethodno odbijale ideju saradnje sa Moskvom po tom pitanju, optužujući Ruse da koriste antiterorističke napore u Siriji kao izgovor za podršku Asadu.