Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD pritiskaju zemlje NATO pakta da učine više u borbi protiv IS

Ešton Karter/ Foto: nbvnews.com

SAD pritiskaju zemlje NATO pakta da učine više u borbi protiv IS

Smatra da je IS sve više u defanzivi i da gubi teritorije.

Politika
Izvor: Tanjug

Ministar odbrane SAD Ešton Karter rekao je da zemlje saveznice NATO-a moraju učiniti više kako bi pomogle koaliciji na čelu sa SAD, koja se bori protiv Islamske države (IS), da završi posao u Iraku i Siriji i uništi tu džihadističku grupu.

"Voleo bih da NATO učini više, i verujem da može, kako bismo ubrzali uništenje IS", rekao je Karter novinarima nakon što su se ministri sastali u sedištu Alijanse u Briselu, prenosi AFP.

Karter je rekao da bi NATO mogao da "pruži značajan doprinos", pomažući da se učvrsti kontrola nad teritorijama koje je koalicija osvojila, dok sirijske vladine snage pojačavaju borbu protiv IS.

Smatra da je IS sve više u defanzivi i da gubi teritorije.

Ministri odbrane NATO-a saglasili su se ranije da prošire obuku iračkih vojnika sa Jordana na Irak i razmotre mogućnost raspoređivanja izviđačkih aviona "avaks", dodaje francuska agencija.

Lideri NATO-a će konačnu odluku o misiji obuke u Iraku i avionima "avaks" objaviti na samitu 8. i 9. jula u Varšavi.

Većina među 28 država članica Severnoatlantske alijanse pojedinačno doprinose koaliciji koja se bori protiv IS, ali sama Alijansa kao organizacija nema direktnu ulogu u toj kampanji, podseća Frans pres.