Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD zabrinute zbog ruskog "Severnog toka 2"

SAD zabrinute zbog ruskog "Severnog toka 2"

SAD su duboko zabrinute zbog gasovoda koji bi ugrozio ekonomsku održivost Ukrajine, izjavio je specijalni izvestilac američkog biroa za energetske resurse Ejmos Hokstin

Politika
Izvor: Tanjug

SAD su duboko zabrinute zbog projekta gasovoda "Severni tok 2", za koji smatraju da predstavlja pretnju njihovoj nacionalnoj bezbednosti.

To je izjavio specijalni izvestilac američkog biroa za energetske resurse Ejmos Hokstin.

Od početne zamisli, prošle godine, taj projekat kojim bi se udvostručio obim gasa koji Rusiija isporučuje Nemačkoj, izazvao je snažne reakcije, konstatuje Rojters.

To pitanje pokrenuto je ove nedelje u Vašingtonu, na sastanku energetskog saveta SAD-EU, tela uspostavljenog 2009. godine, nakon gasne krize kada je Rusije presekla isporuke gasa Ukrajini, što se odrazilo i na druge evropske zemlje.

- Naša privrženost energetskoj bezbednosti u Evropi u direktnoj je vezi sa našom brigom za nacionalnu bezbednost - rekao je Hokstin na telekonferenciji.

- SAD su duboko zabrinute zbog gasovoda koji bi ugrozio ekonomsku održivost Ukrajine - rekao je on i dodao da bi to "produbilo jaz između Istoka i Zapada".

Konzorcijum "Severni tok 2", u kome su Gazprom, E.On, Wintershall, Shell, OMV i Engie, ističe da je taj projekat u potpunosti komercijalan i da je ruski gas jeftiniji od tečnog prirodnog gasa koji bi, na primer Amerikanci, mogli da isporuče.

Hokstin, međutim, odbacuje taj argument i tvrdi da za Evropu nema ekonomske logike da "udvostruči fizičku infrastrukturu koja nije dostupna novim tržištima".

- Postoje ogromne količine gasa koji će u narednih pet godina na tržište stići iz Australije i SAD - rekao je on.