Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"SARAJEVO STRAHUJE od referenduma, DODIK PADA ako se povuče"

Vitomir Popović/ Foto: narodne.net

"SARAJEVO STRAHUJE od referenduma, DODIK PADA ako se povuče"

Ekslkuzivno za Novu borbu: dekan Pravnog fakulteta u BL akademik Vitomir Popović smatra da referendum nema alternativu!

Politika
Autor: NB

Referendum o Danu Republike Srpske izazvao je nova previranja na čitavom Zapadnom Balkanu, ponovo podelivši mišljenja na nekoliko blokova. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je referendum proglasio neustavnim, a član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je od Ustanog suda te zemlje da stavi van snage i odluku Skupštine Republike Srpske o izglasavanju Dana RS. Referendum je najavljen za 25. septembar, a dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci i predsednik Izvorne Srpske demokratske stranke akademik prof. dr Vitomir Popović smatra da bez obzira na razne ucene i pretnje koje stižu sa raznih strana, on nema alternativu jer se na njemu testira upravo snaga i sposobnost Republike Srpske, kao i njena perspektiva u budućnosti.

Profesore Popović, kako je jedno, mnogi bi rekli formalno, pitanje izazvalo političku krizu u BiH?

-Radi se o jednoj, ja bih rekao, veoma pogrešnoj odluci političkog karaktera koju je doneo Ustavni sud BiH pod pritiskom Bakira Izetbegovića i stranke SDA koja ima visoki uticaj na pravosuđe u Bosni i Hercegovini. Nije na odmet napomenuti ni činjenicu da su dvoje članova toga suda u ovaj Sud birani kao članovi Stranke Demokratske Akcije čiji je predsednik Izetbegović, tako da je ova odluka donesena samo glasovima dvojice bošnjačkih sudija iz stranke SDA i troje stranih sudija pod uticajem Visokog predstavnika (Valentin Icko) za Bosnu i Hercegovinu. Osnovni moto za donošenje ovakve odluke je bio da se prekine kontinuitet nastajanja i postojanja Republike Srpske u vremenu od 9.1.1992. godine pa do 14.12.1995.

Kako bi, po Vašem sudu, održavanje referenduma uticalo na situaciju u BiH?

-Referendum bi bilo moguće posmatrati sa više aspekata. Prvi, je da, tzv. bošnjačko rukovodstvo u zajedničkim organima BiH napokon shvati da Bakir Izetbegović nije „vladar Bosne“ kako on sebe želi predstaviti, nego samo član tročlanog predsjedništva. Drugo, Bakir Izetbegović i tzv. bošnjačka elita bi iz ovog referenduma mogli izvući zaključke da ubuduće ne koriste pravosuđe Bosne i Hercegovine u obračunu sa Republikom Srpskom. Treće, i ono što najviše zabrinjava Izetbegovića i njegove sledbenike i pojedine strane ambasade jeste činjenica koje se oni plaše - da je ovaj referendum probni balon za referendum za nezavisnost Republike Srpske i upravo zato vrši pritisak na Republiku Srpsku i rukovodstvo Srbije da se od njega odustane.

Kako gledate na posetu ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova Banjaluci u momentu kada je referendum u RS jedna od najbitnijih tema u čitavom regionu?

-Poseta ruskog ambasadora gospodina Ivancova Banjaluci u vreme zakazanog referenduma predstavlja, po mom dubokom uverenju podršku Republici Srpskoj da se putem referenduma, kao jednim od najdemokratskijih oblika izjašnjavanja, izjasni o danu Republike Srpske, tj. 9. januaru i Svetom Stefanu kao Krsnoj slavi Republike.

Koliki uticaj može imati Srbija na održavanje ili odlaganje referenudma?

-Izjave zvaničnog Beograda u vezi raspisanog referenduma idu u tom pravcu da se Srbija neće mešati u unutrašnje stvari Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Međutim, moguće je očekivati kao i u ranijim slučajevima, da će pojedine strane ambasade vršiti pritisak na rukovodstvo Srbije da uceni Republiku Srpsku da se odrekne referenduma. Ako bi se kojim slučajem to desilo, i Dodik sada po ranije oprobanom receptu po treći put odustane od referenduma on bi potpuno izgubio kredibilitet u Republici Srpskoj i njegova stranka i politika u budućnosti ne bi imala nikakve šanse u opstanku na vlasti.

Šta znači podržavanje referenduma od strane hrvatskog člana Predsedništva? Da li se u tim rečima ogleda nada hrvatske javnosti za dobijanjem svog entiteta unutar BiH?

-Jasno je da podržavanje Hrvata u ovom referendumu treba da na određen način predstavlja precedent za eventualni njihov referendum u trećem entitetu u BiH, tako da je i ovo dodatno unelo nespokoj na strani Bakira Izetbegovića i tzv. bošnjačke elite iz Sarajeva.