Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Savčenko se vratila u Kijev, Putin dao pomilovanje

YT Screenshot

Savčenko se vratila u Kijev, Putin dao pomilovanje

U zamenu za Nađu Savčenko u Rusiju se vratila dva vojnika

Politika
Izvor: Tanjug

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret o pomilovanju ukrajinskog pilota Nađe Savčenko koja je, posle oslobađanja, stigla u Kijev.

- Predsednički avion sa ukrajinskim herojem Nađom Savčeno je sleteo - objavio je na Tviteru ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Ruske vlasti su pustile Savčenkovu, koja je u Rusiji bila osuđena na 22 godine zatvora, na slobodu u zamenu za dvojicu ruskih državljana koji su se nalazili u zatvoru u Ukrajini. Kremlj je potvrdio da su ta dvojica Rusa stigla u Rusiju.

Savčenkova je u Rusiji osuđena na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvu dvojice ruskih novinara, podsetile su agencije.

Ona je zamenjena za dva ruska državljana, Jevgenija Jerofejeva i Aleksandra Aleksandrova, koje je u aprilu sud u Kijevu osudio na 14 godina zatvora zbog terorističkih aktivnosti.

I Jerofejev i Aleksandrov, za koje Kijev tvrdi da su ruski vojnici, negiraju zločine za koje su osuđeni.

EU i Nemačka pozdravili oslobađanje Savčenko

Evropska unija i Nemačka pozdravile su danas oslobađanje Savčenko. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je istakla da je oslobađanje Savčenko "dugoočekivana dobra vest".

- Nađa Savčenko je slobodna i ponovo je u Ukrajini. Dugoočekivana dobra vest koju EU proslavalja zajedno s njenom zemljom - objavila je Mogerini na Tviteru.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je naveo da je srećan što je Savčenko oslobođena i što joj je omogućeno da se vrati svojoj porodici u Ukrajinu, preneo je AFP. Štajnmajer je trenutno i predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.