Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SEČA KNEZOVA U FRANCUSKOJ: Veliki broj ministra pred ostavkom

Foto: tr.wikipedia.org

SEČA KNEZOVA U FRANCUSKOJ: Veliki broj ministra pred ostavkom

Skandali i istrage oko lažnih poslova drmaju francusku političku scenu. Do sada je troje ministara navelo da će podneti ostavke, a na isti korak odlučila se i ministarka za evropske poslove Marijel de Sarnez, piše francuska štampa.

Politika
Izvor: Tanjug

Portparol francuske vlade Kristof Kastaner izjavio je za Rojters da će ostavke koje su podneli ministri, članovi stranke Modem, "pojednostaviti stvari".

Francuski ministar pravde Fransoa Bajru izjavio je prethodno AFP-u da će napustiti francusku vladu. "Doneo sam odluku da ne budem deo nove vlade", rekao je Bajru.

Bajru je član partije Modem, koja se nalazi u centru skandala oko lažnih poslova.

Juče je ministarka odbrane Silvija Gular, iz iste stanke, nekadašnja poslanica u Evropskom parlamentu, objavila da se povlači sa funkcije.

Ona je izjavila da ne može da ostane u vladi dok postoji mogućnost da bude ispitana u vezi sa navodnom zloupotrebom novca iz fondova Evropskog parlamenta za plaćanje osoblja u Francuskoj.

Gularova je obavljala dužnost ministra odbrane samo mesec dana, ali se, kako je izjavila, odlučila na ovaj potez zbog Makronove namere da "očisti" francusku političku scenu.

Makron je, kaže Gular, posvećen vraćanju poverenja u francuske javne službe i sprovođenju reformi u Francuskoj, što mora imati prioritet u odnosu na lične interese.

Osim Silvije Gular, i ministar teritorijalne kohezije Rišar Fernan, koji je takođe pod istragom, ali zbog navodnog sukoba interesa u vezi sa njegovim poslovanjima u prošlosti, objavio je da napušta vladu.