Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SEVERNA KOREJA ZAPRETILA: SAD će se suočiti sa "najvećim bolom"

Foto: Asian Correspondent

SEVERNA KOREJA ZAPRETILA: SAD će se suočiti sa "najvećim bolom"

Severna Koreja je odbacila rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom joj se uvode oštrije sankcije i ponovila da će se Sjedinjene Američke Države uskoro suočiti sa "najvećim bolom", kakav dosad nisu doživele.

Politika
Izvor: Tanjug

Severnokorejski ambasadora Han Tae Song je, tokom govora na Konferenciji o razoružanju UN u Ženevi, rekao da je "režim u Vašingtonu 'eksplodirao' zbog političkih, ekonomskih i vojnih konfrontacija, opsednut divljom igrom vraćanja nazad Severne Koreje kao nuklearne sile, koja je već dostigla završnu fazu", preneo je Rojters.

Američki ambasador za razoružanje Robert Vuds istakao je da se nada da će severnokorejski režim čuti poruku glasno i jasno i odabrati drugačiji put.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o novim sankcijama Severnoj Koreji zbog njenog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa i to ublaženu verziju prvobitnog američkog predloga rezolucije.

Rezolucija ne obuhvata zamrzavanje imovine severnokorejske vlade i lidera Kim Džong Una kao što su to SAD prvobitno tražile, prenose agencije.

Najnovijom rezolucijom se zabranjuje Pjongjangu da u narednih 12 meseci uvozi sirovu naftu, ali ne i sve oblike prirodnog tečnog gasa, dok se uvoz naftnih derivata ograničava na dva miliona barela godišnje.

Rezolucijom se zabranjuje izvoz sve tekstilne robe, dok se svim zemljama zabranjuje da izdaju nove radne dozvole za radnike iz Severne Koreje, što su dva ključna izvora čvrste valute za Pjongjang.