Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Skoplje: Novi protest opozicije

Protest u Makedoniji/ Foto: Reuters

Skoplje: Novi protest opozicije

Učesnici protesta su zatražili neopozivu ostavku predsednika i vlade sastavljene od VMRO-DPMNE-DUI, kao i formiranje nove vlade sa striktnim mandatom.

Politika
Izvor: Tanjug

Građanski pokret "Protestujem" nastavio je u petak sa protestima u Skoplju, pozivajući ponovo na potpuno ukidanje odluke predsednika Đorđa Ivanova da abolira sve koji su obuhvaćeni istragom zbog afere Prisluškivanje.

Učesnici protesta su zatražili neopozivu ostavku predsednika i vlade sastavljene od VMRO-DPMNE-DUI, kao i formiranje nove vlade sa striktnim mandatom.

Nakon najnovijeg razvoja događaja u zemlji, demonstranti su nosili transparent sa natpisom "Selektivna pravda nije pravda", a isti tekst su ispisali i ispred EU info centra, prenela je MIA.

U Skoplju su se demonstranti , kao i obično, okupili ispred Specijalnog tužilaštva, izražavajući podršku toj instituciji, javila je MIA.

Oni su farbom išarali zgrade Parlamenta i Agencije za audiovizuelne medije.

Ispred parlamenta, koji je čuvala policija, demonstranti su izrazili revolt zbog odluke Ivanova da povuče aboliciju za samo 22 od 56 ljudi, što je za njih selektivna pravda, navodi MIA.

Pod pritiskom građanskih protesta i međunarodne zajednice, makedonski predsednik đorđe Ivanov povukao je u petak odluku o aboliciji 22 od 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu "Prisluškivanje".

Ivanov je izjavio da je odluku doneo za 22 osobe koje su, kako je rekao, politički eksponirane.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han komentarisao je odluku Ivanova na Tviteru.

Odluka makedonskog predsednika đorđa Ivanova da povuče aboliciju za određeni broj ljudi nije dovoljna, napisao je on na Tviteru.

- Kako je to EU više puta ponovila, sveobuhvatno rešenje je ključ da se izbegne selektivna pravda, dodao je Han.

Odluka Ivanova da abolira od odgovornosti 56 partijskih i državnih funkcionera je izazvala višemesečne masovne proteste u Makedoniji, koja je inače već više od godinu dana u dubokoj političkoj krizi.