Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Skoplje pod novim diplomatski pritiscima

Zgrada makedonskog parlamenta/ Foto: wikimedia.org

Skoplje pod novim diplomatski pritiscima

Stručnjaci, pak, smatraju da je ovako povećana dipllomatska aktivnost međunarodne zajednice "početak kraja" makedonske političke krize.

Politika
Izvor: Agencije

U glavni grad Makedonije danas je stigao nemački izaslanik Johanes Hajndl, a u narednim danima je najavljen dolazak američke predstavnice Viktorije Nuland, a mediji u Skoplju to tumače kao novi, još veći, pritisak na vladajuću VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva za izlazak iz političke krize.

Stručnjaci, pak, smatraju da je ovako povećana dipllomatska aktivnost međunarodne zajednice "početak kraja" makedonske političke krize.

Makedonija je duže od godinu dana u teškoj političkoj krizi, a lideri četiri najuticajnije političke partije, dve makedonske i dve partije predstavnika Albanaca, ne uspevaju da se dogovore o primeni Pržinskog sporazuma, uprkos stalnom posredovanju predstavnika međunarodne zajednice.

I od bivšeg premijera Gruevskog i od opozicionog lidera Zaeva se očekuje da doprinesu tom cilju jer, kako prenose mediji, efekte krize najviše osećaju građani.

U međuvremenu, predstavnici četiri najuticajnije makedonske partije ponovo su suspendovali pregovore o realizaciji zaključaka iz Pržina utvrđenih uz posredovanje EU, a da li će oni biti nastavljeni i u kom formatu znaće se nakon posete Hajndla.

Nakon Hajndla, u Skoplje će doputovati i američka sekretarka za evropske i evroazijske poslove Viktorija Nuland, što je u javnosti podstaklo nadu da će ova konkretna diplomatska aktivnost doprineti rešavanju problema koji su značajno usporili , a u nekim oblastima potpuno zaustavili napredak Makedonije.

Politički analitičar Dželal Neziri kaže da je ova povećana politička aktivnost međunarodne zajednice očekivana, kao i da će oni sada najverovatnije promeniti stav prema stranačkim liderima.

"Ovaj put Evropljani i Amerikanci će koristiti štap kao diplomatski instrument za prevazilaženje krize, što bi značilo da će ograničenja izolacija ili suspenzija finansijske pomoći biti glavno sredstvo za pritisak na vladu da se pridržava Pržinskog ugovora", rekao je Neziri, preneli su makedonski mediji.

Očekuje, kaže, i da bude proširena "crna lista" korumpiranih političara u Makedoniji.

On ne isključuje mogućnost da se pritisak Nulandove pretvori u sasvim konkretan ultimatum.

"Ili će ova vlada prihvatiti i poštovati dogovor iz Pržina ili će zemlja ući u dublje političke i finansijske probleme. Ovo je početak kraja krize. Za mene je ovo nova diplomatska aktivnost SAD i EU", rekao je Neziri.

Očekuje se, naime, da će se Hajndl sastati sa političkim liderima, potpisnicima Pržinskog sporazuma, kao i predstavnicima državnog vrha.

Tokom svoje poslednje posete Skoplju, on je rekao da Nemačka veoma zabrinuta i da s pažnjom prati razvoj situacije u Makedoniji s obzirom na to da je ova "produžena kriza" u potpunosti paralizovala zemlju.

On je istakao da je izlaz iz krize poštovanje principa i pravila Pržinskog sporazuma.

Na primenu pomenutog sporazuma nedavno je pozvao šef Delegacije EU u Skoplju.

Inače, Nulandova je poslednji put u Skoplju bila u ovo vreme prošle godine.