Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SLOVENIJA BESNA NA PLENKOVIĆA: Prevršio svaku meru govorom u Njujorku

Andrej Plenković/ Foto: YT printscreen

SLOVENIJA BESNA NA PLENKOVIĆA: Prevršio svaku meru govorom u Njujorku

Premijer Slovenije Miro Cerar ocenio je da je njegov hrvatski kolega Andrej Plenković u prošlonedeljnom govoru u Njujorku "prevršio svaku meru", te da je zato bio primoran da otkaže njihov dogovoreni sastanak u sredu u Zagrebu.

Politika
Izvor: Tanjug

U razgovoru za RTV Slovenija, Cerar je rekao da će pregovori s Hrvatskom o sprovođenju arbitražnog rešenja moći da se nastave tek kad se "promene okolnosti", odnosno kad Hrvatska pristane na saradnju u pogledu sprovođenja arbitražne presude i kad je prizna kao važeći međunarodni dokument, prenela je Hina.

Naglasio je da "nije imao izbora" nego da otkaže dogovoreni susret s Plenkovićem nakon nastupa hrvatskog premijera na zasedanju Generalne skupštine UN.

Za Plenkovićev govor, u kojem je rekao da je arbitraža kompromitovana i da to nije podsticaj državama koje bi u budućnosti mogle da traže posredovanje arbitraže u svojim sporovima, Cerar je rekao da je "prevršio svaku meru".

Zato, dodao je, nije mogao da uradi ništa drugo nego da otkaže sastanak jer je svojim govorom hrvatski premijer prekršio raniji dogovor i najavio da će Hrvatska i dalje negirati arbitražno rešenje i smatrati ga ništavnim čime, kako je naveo, ona krši i međunarodno pravo.

"Ako se stav Hrvatske u međuvremenu promeni, onda ćemo naš dijalog moći da nastavimo", rekao je Cerar.