Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SNP: Odluka suda nastavak ideologije Hitlera i Pavelića

logo

SNP: Odluka suda nastavak ideologije Hitlera i Pavelića

Današnji zvaničnici Hrvatske otvoreno propagiraju ideologiju i ciljeve nacizma, kao i otvorenu mržnju prema Srbiji i srpskom narodu, navodi se u saopštenju Srpske narodne partije

Politika
Izvor: Tanjug

Odlukom zagrebačkog Županijskog suda da u celosti poništi presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, Hrvatska je otklonila i najmanju sumnju da nastavlja politiku nacističke Nezavisne države Hrvatske i Ante Pavelića, ocenila je Srpska narodna partija.

Stepinac je blagosiljao strašne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima i kao najviši predstavnik Katoličke crkve i Vatikana, nikada se nije ogradio od zverstava ustaškog režima, navodi se u saopštenju te stranke.

SNP smatra da je sudskom rehabilitacijom Stepinca, sadašnja Hrvatska istovremeno rehabilitovala i političko nasleđe Hitlera, koji je upravo u NDH imao jednog od najvećih saveznika.

"Današnji zvaničnici Hrvatske otvoreno propagiraju ideologiju i ciljeve nacizma, kao i otvorenu mržnju prema Srbiji i srpskom narodu, ali takva politika ne nailazi na kritike zemalja članica Evropske unije. Zato se SNP pita, da li je rehabilitacija Alojzija Stepinca i promovisanje nacizma i ustaštva, zapravo politika koja nailazi na odobravanje EU", navedeno je u saopštenju.

Ako je to tačno, onda SNP postavlja pitanje da li je Srbiji, kao antifašističkoj zemlji, mesto u takvoj zajednici naroda.

"Za razliku od Hrvatske koja se ponosi nacističkim i ustaškim nasleđem, Srbija se ponosi svojom antifašističkom borbom i nikada neće širiti mržnju ni prema jednom narodu, ali isto tako, neće ćutati i mirno gledati na buđenje zla čija su ideologija koncentracioni logori, gasne komore i industrija smrti. A Alojzije Stepinac je bio jedan od simbola takve ideologije", zaključuje se u saopštenju SNP.