Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠOJGU: Zapad nije u stanju da prevaziđe razlike i formira front protiv terorizma

Sergej Šojgu Foto: Rusko ministarstvo odbrane

ŠOJGU: Zapad nije u stanju da prevaziđe razlike i formira front protiv terorizma

Računamo na podršku država-članica ŠOS našim naporima. Spremni smo da podelimo borbeno iskustvo koje smo stekli u Siriji, rekao je ruski ministar odbrane.

Politika
Izvor: Glas Moskve

Ruski ministar odbrane rekao je da Zapad nije u stanju da prevaziđe razlike i formira jedinstven front za borbu protiv međunarodnog terorizma.

„Najveći trud treba usmeriti na borbu protiv međunarodnog terorizma, koji je za kratko vreme postao najveća pretnja globalnoj bezbednosti. Situaciju pogoršavaju brojni lokalni sukobi u svetu i zajednički neuspeh Zapada da prevaziđe međusobne razlike i osigura formiranje ujedinjenog fronta za borbu protiv ovog zla“, rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja-članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani.

Linija fronta protivljenja međunarodnom terorizmu danas ostaje Sirija, rekao je ruski ministar.

„Ovde su koncentrisane glavne snage DAEŠ-a i odatle se kontrolišu grupacije. Od 2015. Rusija na zahtev legitimnih vlasti Sirije u toj zemlji vodi borbu protiv ekstremnih islamskih grupa, sprečavajući njihovo napredovanje u zemlje ŠOS-a“, dodao je Šojgu.

O zonama deeskalacije u Siriji

Stvaranje zona deeskalacije u Siriji će omogućiti zaustavljanje građanskog rata, a borba protiv DAEŠ-a i Nusra fronta će biti intenzivirana, izjavio je ruski ministar.

„Potpisivanje Memoranduma o osnivanju zona deeskalacije u Siriji 4. maja u Astani od strane Rusije, Turske i Irana, označilo je novu fazu razvoja u toj zemlji. Memorandum je ključni dokument. Njegova realizacija će omogućiti da se zaustave borbe i faktički zaustavi građanski rat“, istakao je Šojgu.

„Računamo na podršku država-članica ŠOS našim naporima. Spremni smo da podelimo borbeno iskustvo koje smo stekli u Siriji“, kazao je Šojgu.

Ministar je istakao da „smatramo da će znanje o specifičnostima taktičkih metoda koje koriste teroristi povećati efikasnost mehanizama reagovanja“, piše portal Glas Moskve.

On je naveo da je u martu ove godine Ministarstvo odbrane Rusije u Moskvi organizovalo naučno-praktičnu konferenciju na nivou načelnika generalštabova zemalja-članica ZND, na kojoj su razmatrani vojni aspekte borbe protiv terorizma na osnovu iskustva borbenih dejstava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Govoreći o radu ruske vojske u Siriji, Šojgu je dodao sa su demineri Centra za humanitarno razminiranje, zajedno sa sirijskim vojnicima, očistili od neeksplodiranih eksplozivnih sredstava Alep i drevnu Palmiru.