Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Španija podiže poreze da bi izbegla kaznu od EU!

Ilustacija: telegraph.co.uk

Španija podiže poreze da bi izbegla kaznu od EU!

De Gindos je izrazio uverenje da će Španija izbeći kaznu EU, pošto je njena ekonomija napravila veliki zaokret i već beleži stabilan rast

Politika
Izvor: Agencije

Špansko ministarstvo ekonomije na čelu sa minstrom u prelaznoj vladi Luisom de Gindosom, predložilo je povećanje korporativnih poreza kako bi ta zemlja izbegla kaznu Evropske komisije zbog neuspeha na planu smanjenja deficita u budžetu.

"Predložićemo meru povećanja korporativnih poreza, koja će omogućiti prikupljanje šest milijardi evra", rekao je De Gindos na konferenciji za novinare u Briselu, nakon što su se ministri finansija evrozone dogovorili da zvanično pokrenu postupak protiv Španije i Portugalije zbog prekomernog budžetskog deficita.

De Gindos je izrazio uverenje da će Španija izbeći kaznu EU, pošto je njena ekonomija napravila veliki zaokret i već beleži stabilan rast nakon što je bila teško pogođena dužničkom krizom evrozone.

"Bio bi veliki paradoks da evropska ekonomija koja je ostvarila najveći zaokret u proteklim godinama i koja beleži najveću stopu rasta i otvara najviše radnih mesta, bude kažnjena", ocenio je španski ministar.

Dve države sada imaju rok od deset dana da lobiraju kod EU kako bi izbegle kaznu.

Evropska komisija će razmotriti njihove argumente i ima obavezu da u roku od 20 dana predloži izricanje finansijskih sankcija, koje prema propisima EU, mogu biti jednake do 0,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) članice evrozone koja krši limit budžetskog deficita EU.

U slučaju Španije, maksimalna kazna bi mogla biti jednaka gotovo 2,2 milijarde evra, bazirajući se na podacima Evrostata o BDP-u Španije za 2015. godinu.

Zvanični Madrid je prošle godine imao deficit od 5,1 odsto BDP-a, što je znatno iznad ciljanog deficita od 4,2 odsto koji su odredili Komisija i vlada, ali značajno ispod 9,07 odsto BDP-a iz 2011. godine.

Vlada u Madridu je obećala da će naredne godine smanjiti deficit ispod granice EU od 3,0 odsto BDP-a.