Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Španski kralj raspustio parlament, novi izbori 26. juna

Foto: wikipedia.org

Španski kralj raspustio parlament, novi izbori 26. juna

Nakon što su pregovori za formiranje španske Vlade došli u ćorsokak zbog nemogućnosti da vodeće Narodna stranka i Socijalistička partija oforme većinu, španski kralj Felipe IV raspustio je parlament

Politika
Izvor: Agencije

Španski kralj Felipe IV potpisao je danas dekret kojim je raspustio parlament i zakazao nove izbore za 26. jun, nakon što parlamentarne stranke, izabrane na izborima lane u decembru, nisu do sada uspele da formiraju vladu.

Kralj je potpisao dekret u prisustvu predsednika parlamenta Pačija Lopesa, nakon što je 2. maja istekao rok za formiranje nove vlade, prenela je agencija AP.

U Španiji nikad do sada izbori nisu morali da budu ponovljeni, podseća američka agencija.

Španija se nalazi u političkom ćorsokaku posle izbora 20. decembra, na kojima nijedna stranka nije osvojila dovoljan broj glasova za apsolutnu većinu u parlamentu, pošto su novoosnovane stranke "Podemos" i "Sjudadanos" stale na kraj dugoročnoj dominaciji Narodne stranke (PP) i socijalističke stranke PSOE.

Pregovori o formiranju koalicije posle izbora nisu urodili plodom, a na čelu privremene vlade bio lider PP-a i vršilac dužnosti premijera Marijano Rahoj.