Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Spomenik Barešiću je glup potez lokalnog rukovodstva"

Spomenik ubici ambasadora Foto: mojahercegovina.com

"Spomenik Barešiću je glup potez lokalnog rukovodstva"

Svako ko pripada liberalnodemokratskom političkom polju ne može opravdavati podizanje spomenika bilo kome ko je u jednoj fazi života koristio terorističke metode, izjavio je hrvatski politički analitičari Davor Đenero

Politika
Izvor: Agencije/NB

Politički analitičar Davor Đenero ocenio je da je podizanje spomenika Miru Barešiću u Dragama, u opštini Pakoštane, "nesrećni čin", koji ne donosi nikome ništa dobro.

Đenero je za podgoričku Pobjedu izrazio uverenje da, kako je rekao, glupa politička odluka na lokalnom nivou neće uticati na dobre odnose Crne Gore i Hrvatske, te ističe da je siguran da tako misli i rukovodstvo dve najuticajnije stranke - HDZ i SDP.

Barešić, kojem je podignut spomenik, bio je pravosnažno osuđen za ubistvo jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića u Švedskoj.

"Svako ko pripada liberalnodemokratskom političkom polju ne može opravdavati podizanje spomenika bilo kome ko je u jednoj fazi života koristio terorističke metode. Međutim, tu se ne radi o poruci koju bi slala država na nacionalnom nivou. Spomenik je podignut u opštini koja je tradicionalno uporište desnih radikala. Oni su doneli političku odluku o tome", kaže Đenero.

Gjenero ističe da je to "veliki šamar rukovodstvu HDZ-a, koji pokušava da se transformiše u evropsku umereno hrišćansko-demokratsku stranku, ali i činjenica da su dvojica visokih funkcionera te stranke prisustvovali tom "nesrećnom činu" otkrivanja spomenika.

"To je ono što tom spomeniku daje nacionalno značenje i važnost", kaže Đenero.

On dodaje da je šteta što ljudi koji rade takve stvari ne razmišljaju o konsekvencama.

Ukazujući da je Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore uputilo protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Podgorici zbog podizanja spomenika Barešiću, Đenero ističe da u hrvatskoj dominantnoj politici, kad je u pitanju i levica i desnica, niko ne pomišlja na bilo kakvo zatezanje odnosa sa Crnom Gorom.

"Mislim da cela demokratska Hrvatska potpuno razume da je Crna Gora u ovoj situaciji morala reagovati tako jer je žrtva bio njen građanin", smatra on.

S druge strane, Đenero je smešnom i neopravdanom ocenio izjavu srpskog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da događaji u Hrvatskoj podsećaju na "povampirenje ustaštva".

"Svakom društvu, pa i Hrvatskoj šteti desni radikalizam. Hrvatska je imala jednu fazu zaoštravanja desne i nacionalističke retorike, ali ne ustaške. Ta faza je okončana pre dva-tri meseca. Zadnjih mesec dana na delu je jačanje političkog centra. HDZ je znatno smanjio čak i benignu nacionalnu retoriku, a kamoli desnu političku retoriku", naveo je Đenero.

Kada je reč o odnosima Hrvatske i Crne Gore, ko god bio na vlasti u Hrvatskoj vodiće jednaku politiku podrške evroatlantskim integracijama, zaključio je Đenero.